Ny forskning kullkastar teorier om Alzheimers sjukdom

Ny forskning kullkastar teorier om Alzheimers sjukdom
Ny forskning visar att upphovet till Alzheimers sjukdom kanske är ett annat än det forskarna hittills har trott. Arkivbild: Colourbox

Den dominerande teorin om Alzheimers sjukdom har varit att skadan på hjärnan beror på en ökad utsöndring av beta-amyloid. Nu visar nya studier att det i stället är en minskad sådan utsöndring som startar sjukdomsförloppet.

28 oktober 2011

I oktobernumret av tidskriften Journal of Neuroscience publiceras en studie som omkullkastar den tidigare teorin om vad som ger upphov till Alzheimers sjukdom.

I decennier har forskarna trott på amyloidhypotesen som beskriver hur en ökad utsöndring av beta-amyloid leder till plack  – giftiga kluster av skadade proteiner mellan celler – som i sin tur leder till en förlust av nervceller.

Forskning i ny riktning

De nya fynden från forskare i Lund visar att det kanske är precis tvärtom. Det är en minskad utsöndring av beta-amyloid som inleder sjukdomsförloppet.

I ett pressmeddelande från Lunds universitet anser en av forskarna bakom studien, professor Gunnar Gouras, att forskningen nu bör styras i en helt ny riktning.

”Fått det om bakfoten”

– De många forskare och läkemedelsföretag som utför screening för substanser som avser att minska utsöndrandet av beta-amyloid har fått det om bakfoten. För att finna roten till sjukdomen måste vi nu i stället fokusera på denna kritiska intracellulära ansamling av beta-amyloid, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida