Privat huvudduk — är det okej?

I de flesta landsting/regioner får du använda din egen huvudduk på jobbet. Men inte i Skåne, Halland och Blekinge.

Diskussionen blossade upp efter förra numret av Vårdfokus med en sjuksköterska på omslaget som bar en snusnäsduk runt huvudet. En vårdlärare från Skåne undrade hur vi kunde publicera en sådan bild. Så vi bestämde oss för att kolla: Vilka regler gäller egentligen för huvuddukar???

Enligt de nationella hygienreglerna finns inget förbud mot att använda sin egen huvudduk när man arbetar i vården.?

— Nej, det går bra, bara man tvättar den ofta så att den är ren förstås, säger rikshygiensjuksköterskan Inga Zetterqvist på Smittskyddsinstitutet.?

De hygienregler som har utarbetats i landstingen jämställer huvudduk med hår och medger att privat huvudduk används. Vissa landsting har särskilda krav, som att den ska tvättas dagligen, eller att den ska gå att tvätta i 60 grader. Den ska också fästas upp så inte snibbarna hänger ner. I bland annat Stockholm, Uppsala och Gävleborg tillhandahåller landstinget huvudduk för den som önskar.??

Men tre landsting/regioner har gått ett steg längre och helt förbjudit privat huvudduk för dem som arbetar i vården: Skåne, Halland och Blekinge.?

— Vi har ganska många här som bär huvudduk, så därför har vi bestämt att huvudduken är en del av arbetskläderna och tillhandahålls av arbetsgivaren, förklarar enhetschef Ann-Christin Hammarlund vid Vårdhygien Skåne.?

Hon säger att det inte finns några undersökningar som visar att de privata huvuddukarna skulle orsaka problem med vårdhygienen, men menar att det också handlar om att man vill ha en stram klädkod för att ge ett enhetligt intryck.

Muna Al-Jammal, biomedicinsk analytiker, klinisk mikrobiologi, Skånes universitetssjukhus Lund:

Foto: André de Loisted
Foto: André de Loisted

— Slöjan är vårt hår, den är mycket personlig och en väldigt viktig detalj för oss.

 — Jag har prövat att använda den huvudduk som Region Skåne tagit fram, men tycker inte om den. Det är ett tätt bomullstyg som gör att man lätt blir svettig. De slöjor som muslimska kvinnor använder är tillverkade av ett tunt specialtyg som är lätt och luftigt. Dessutom måste den täcka hela håret.

— Eftersom vi inte har direkt patientkontakt har jag kommit överens med min chef om att jag får använda min egen slöja om jag tvättar den varje dag.

Abir Salame, röntgensjuksköterska, Skånes universitetssjukhus, Malmö:

Foto: André de Loisted
Foto: André de Loisted

— Jag använder den huvudduk som hör till Region Skånes arbetskläder. Den fungerar bra och jag är nöjd med att ha den möjligheten. Den är ganska lätt och inte så tjock och klumpig. Det känns väldigt hygieniskt eftersom den är gjord av 100 procent bomull.

— Den håller inte håret på plats så bra, så jag har ett eget band under. Om man har långt hår behöver man sätta upp det för att duken ska täcka hela håret.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida