Utbytesstudenter insjuknade i påssjuka
Påssjuka ses sällan i Sverige sedan vaccination blev allmän 1982. Men nu har tre utbytesstudenter i Linköping insjuknat, två kvinnor och en man, uppger Smittskyddsinstitutet.
Den första av de tre som sökte vård var en man, utbytesstudent från Frankrike, som hade smärta i pungen och svullna käkvinklar. Både hans flickvän, också från Frankrike, och hennes väninna, utbytesstudent från Tyskland, hade insjuknat tidigare. Den tyska väninnan hade i sin tur träffat en väninna från Kanada som på grund av svullnad i ansikte och hals hade sökt vård och ordinerats antibiotika mot förmodad halsfluss. Den kanadensiska väninnan var nyss hemkommen från en resa i flera länder.
De båda utbytesstudenterna från Frankrike säger sig vara vaccinerade enligt det franska vaccinationsprogrammet, medan den tyska utbytesstudenten inte är vaccinerad. Smittskyddsinstitutet, SMI, har erbjudit dem som inte är vaccinerade gratis vaccinering.
Vaccination mot påssjuka infördes i Sverige under 1970-talet och blev allmän 1982. Under det senaste fem åren har mellan 24 och 52 fall av påssjuka rapporterats per år. Drygt en fjärdedel har smittats utomlands.
Det förekommer att även vaccinerade insjuknar. Bara enstaka fall har inträffat bland dem i Sverige som är vaccinerade med två doser.
Utbrott bland studenter har rapporterats från flera länder, där en stor del av fallen har varit fullvaccinerade, har förklarats dels med täta kontakter människor emellan, dels med avtagande immunitet efter vaccination i barndomen.