Det finns förmodligen, funderar Mma Precious Ramotswe, tillräckligt många människor med förstoppning för att de skulle kunna bilda ett parti och rentav regering. Men vad skulle ett sådant parti kunna uträtta? Ingenting, föreställer hon sig.

Mma Ramotswe är Botswanas första - och hittills enda - kvinnliga detektiv. Hennes öden och äventyr skildras i Damernas detektivbyrå, en underbar liten bok om denna begåvade kvinnas sätt att lösa de mest skiftande uppgifter på sitt eget, underfundiga sätt. Hon är runt 35 när hon använder sitt farsarv (en ansenlig boskapshjord) till att starta en egen business. Fast fadern hade nog förstås tänkt sig något annat än en detektivbyrå.

Funderingen om de förstoppade människorna - Mma Ramotswe ska just träffa en läkare när hon tänker på dem - är bara en av många passager som får läsaren att dra på smilbandet. På det hela taget är boken en lovsång till det enkla, afrikanska livet; en idyll som förmodligen inte finns i verkligheten men som ändå skänker läsaren en ro i läsningen som, ja, som Agatha Christies böcker nog gjorde när de kom. (Mma Ramotswe jämför sig mycket riktigt med henne, men några mord behöver hon inte konfronteras med.)

Så lite förvånad blir man kanske när man upptäcker att författaren Alexander McCall Smith är man, skotte och professor i medicinsk rätt i Edinburgh, ehuru uppväxt i Zimbabwe och en gång behjälplig med att bygga upp juristutbildningen vid universitetet i Botswanas huvudstad Gaborone.