Väckte aldrig primärjouren

Mannen hade en pågående hjärtinfarkt men sjuksköterskan bedömde att han behövde läkemedel mot magkatarr.

En 52-årig man insjuknade på natten med plötsligt insättande tryck bakom bröstbenet och smärta som varierade i intensitet och ibland flyttade sig längre ned i epigastriet. Natten därpå förvärrades smärtorna och han körde till akutmottagningen.

Sjuksköterskan som tog emot antecknade att mannen hade tagit Link utan effekt. Hon noterade att hans buk var mjuk men ömmade uppe i epigastriet och gav honom Novaluzid och Xylocain viskös. Han blev bättre och skickades hem med en uppmaning att återkomma om han blev sämre.

Mannen återkom nästa dag. Han bedömdes av läkare som vid ekg noterade en t-negativisering och remitterade honom vidare till kardiologkliniken. Där diagnostiserades en icke q-vårdsinfarkt och pci genomfördes.

Socialstyrelsen anmälde sjuksköterskan till Ansvarsnämnden och konstaterade att mottagningens generella läkemedelsdirektiv inte tillät sjuksköterskor att ge patienter syrabindande och anestetiska läkemedel.

Det framkom vid tillsynsbesök att sjuksköterskan aldrig funderade på att väcka primärjouren eller kontakta primärvårdsjouren. Socialstyrelsen påpekade att man såg extra allvarligt på fallet eftersom sjuksköterskan tre år tidigare hade fått en disciplinpåföljd för att hon överträdde sina befogenheter.

Sjuksköterskan skrev att akuten inte hade som rutin att låta medicinjouren titta på kirurgpatienter. De hänvisades
i stället till ett större sjukhus. Men det var snöstorm ute så patienten ville inte köra dit. Hon såg då som sin uppgift att fatta beslut om han kunde avvakta med att träffa läkare, och mannen trodde själv att han hade magkatarr.

»Med facit i hand är det lätt att se att det var en felbedömning att han kunde avvakta«, skrev hon och konstaterade samtidigt att hon missbedömde allvaret i att utan ordination ge patienten de läkemedel han fick. Nämnden ger henne en varning. (hsan 2006-3328-b4).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida