Säker vård är allas rätt

Oavsett om behovet är stort eller smått, och oavsett ålder, kön eller bostadsort ska alla få en säker vård av hög kvalitet. Då behöver hela vårdteamets kunskap tas till vara.

Det får inte vara så att vilken smärtlindring man får som döende beror på var i landet man bor och var man vårdas, vilket en färsk kartläggning från Nationella rådet för palliativ vård visar. Den vård som finansieras med offentliga medel måste alltid kunna erbjuda den bästa kvaliteten. Och vårdens system måste vara riggat så att vårdorganisationen på bästa sätt kan möta alla de olika behov som finns hos befolkningen.?

I vården är det många faktorer som samverkar och påverkar resultatet. Det gäller att se alla delar och sambanden dem emellan för att förstå vilken betydelse de har för en god och säker vård. Inte minst handlar det om samarbetet inom vårdteamet och mellan team, vårdtagare och närstående. Genom att ta tillvara kompetensen från hela det multiprofessionella teamet skapas ett skydd mot allt för stora variationer i vården. Det blir en kvalitetssäkring och garant för allas rätt till en likvärdig vård. ?

Vi behöver också på ett mer systematiskt sätt reflektera över och använda våra erfarenheter i det gemensamma kvalitets- och säkerhetsarbetet. Genom att i teamet föra ett samtal och reflektera kring det som sker, skapas en bild av hur kunskapen används och om vi når de resultat som vi eftersträvar. Vi måste stärka varandra för att snabbt kunna säga ifrån när något är på väg att gå galet.? ?

Specialistsjuksköterskan har en viktig funktion i arbetet för en säker vård av hög kvalitet. Regeringen har nu beslutat att tillsätta en utredning som bland annat ska se över specialistutbildningarna för sjuksköterskor. Det är mycket bra att man utreder varför specialistkunskapen inte efterfrågas i vissa verksamheter, medan det inom andra områden uppstår en brist. ?

Man kommer att reda ut hur möjligheterna att skaffa sig en specialistutbildning ser ut, till exempel vad gäller ersättning under studietiden, möjligheter att vara tjänstledig och så vidare. Utredningen ska även titta på värderingen av den nya kunskapen. ?

Vi kan tydligt se att direktiven för utredningen har påverkats av Vårdförbundets envisa inlägg i frågan, inte minst under konflikten förra våren. Vi hoppas nu att utredningen kan bli grunden för det lyft för våra specialistutbildningar som vi så länge har efterfrågat.? ?

Till sist några ord om de nedskärningar som drabbar vården just nu. Här finns en tydlig koppling till säkerhet och kvalitet. Begränsade resurser kräver prioriteringar och förändringar. Men det är oerhört viktigt att de som styr över neddragningarna förstår hur mycket som finns att förlora om kompetensen minskar i vården. Vi vet att många medlemmar redan före neddragningarna har arbetsförhållanden som ställer mycket höga krav på var och en. Att låta färre göra mer – utan att fundera över hur vi kan använda de resurser vi har effektivare genom att jobba på ett annat sätt – innebär ett direkt hot mot patientsäkerheten. ??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida