Chefredaktören. Människan bakom korset

Den 67-åriga kvinnan skar sig i handen när hon lagade mat. Fem dygn senare dog kvinnan i blodförgiftning på Universitetssjukhuset i Lund. Mindre än ett dygn hann hon vårdas på sjukhuset. Under den tiden gjorde vården en rad fel. I Socialstyrelsens tillsynsbeslut radas elva olika punkter upp där vården brast. Kvinnan triagerades fel, hon lämnades utan tillsyn på isoleringsrummet, kunskap saknades för att förstå allvaret i resultaten av proverna som togs, AT-läkaren hade inte tillräcklig handledning, specialistläkare tillkallades inte i tid och intensiven hade ingen ledig vårdplats.

Som i de flesta fall är det svårt att säga att det var den bristande vården som direkt orsakade kvinnans död. Men som Socialstyrelsen skriver i sitt beslut: ”Sepsis är ett svårt infektionstillstånd, som kräver omedelbart omhändertagande”. Klart är att det inte skedde. Kvinnan kom till intensiven först efter tolv timmar på akuten.

Under Almedalsveckan satte Vårdförbundet upp 3 000 kors på ett fält vid flygplatsen, där alla beslutsfattare som passerade påmindes om alla dem som beräknas dö i vårdskador i Sverige varje år, och hur viktigt det är att utveckla vården så att den blir mer patientsäker.

Ett av korsen kunde ha varit den 67-åriga kvinnans. Bakom varje kors finns ett tragiskt människoöde. I kvinnans fall fick hon inte ens ha sina anhöriga hos sig i dödsögonblicket. Personalen gav bara lugnande besked och missade att informera om hennes svåra tillstånd.


FÖR ÖVRIGT
har det nu gått 10 månader sedan riksdagsvalet där den borgerliga alliansen lovade att införa betald specialistutbildning för sjuk­sköterskor. När blir vallöftet ett konkret förslag? ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida