”Jag älskar det här stället”

”Jag älskar det här stället”
– Vi ser alla fram emot invigningen av Memorial plaza som en vacker hyllning till de människor som föll offer för den fruktansvärda terrorn, säger Nurse Reggi. Foto: Jennifer Fiore

Tioårsdagen av den 11 september närmar sig. Nurse Reggi har överlevt två terrorattacker men jobbar ändåkvar i World trade center.

7 september 2011

Maria Regina Shane, allmänt kallad nurse Reggi, var inte bara på plats den 11 september 2001 utan har faktiskt överlevt två terrorattacker på World trade center i New York. Det har inte skrämt bort henne från om­rådet. Hon arbetar som sjuksköterska på den enorma byggarbetsplats där World trade center nu byggs upp igen, och både ett stort minnesmärke och ett museum kommer att invigas på tioårs­dagen av dådet. Känslan inför det är dubbel, anser hon. ?

— Vi ser alla fram emot invigningen av Memorial plaza som en vacker hyllning till de människor som föll offer för den fruktansvärda terrorn. Men som alltid skapar minnet av dem som dödades tårar och sorg. ??

Det första terrorattentatet mot World trade center skedde den 26 februari 1993. Sjuksköterskan Reggi befann sig i lobbyn när bomben exploderade vid lunchtid. Då kunde hon vara med och rädda andra och tidningarna publicerade en bild av henne när hon på en kaffevagn rullade ut en kvinna ur byggnaden.?

Åtta år senare hann hon med nöd och näppe själv rädda sig ut innan byggnaden föll ihop. När det första tornet träffades av ett flygplan fick explosionen golvet att skaka, ljuset att flimra och man kunde se brinnande skräp falla mot marken. ?

— Bland alla de saker jag kände efter den första attacken 1993 fanns en enorm ilska över att terro­rister använder oskyldiga människor för sin politiska agenda. Det tog lång tid att er­känna vre­den och ta itu med den. ??

Efter attentaten den 11 september kändes det annorlunda. Människor såg händelserna på tv, och upplevde sig som delaktiga. Reggi tycker att det hjälpte dem som var där att handskas med sina känslor när det fanns så många att prata med. ?

Minnena gör sig lätt påminda även i dag.?

— Jag upplever, och andra berättar samma sak, att när ett flygplan flyger över oss händer det att minnena kommer tillbaka. En brandövning kan göra att jag får tillbaka känslorna från när vi evakuerade tornen. ?

Men numera kommer inte minnes­bilderna varje dag.?

Att arbeta med återuppbyggnaden här ger henne en enorm känsla av att återbetala en skuld. ?

— Vi bygger ett vackert monument till dem som dog och för de överlevande. Vi som arbetar här har alla detta positiva mål och en stark känsla av stolthet.??

Efter de upplevelserna ver­kar det osannolikt att vilja tillbringa de sista yrkes­aktiva åren här. Men faktum är att detta är hennes absoluta drömjobb.

— Jag älskar det här stället, det gör jag verkligen, säger hon. Hon är numera en del av ett medicinskt team för den jättestora byggarbetsplatsen, där över hundra företag är involverade. Kliniken är öppen dygnet runt sex dagar i veckan och större delen av söndagen. Utöver att behandla arbetarnas skador är hon engagerad i ett förebyggande säkerhetsprogram för byggnadsarbetare. Hon informerar bland annat om att de ska dricka mycket vatten, hon undersöker deras blodtryck, och upplyser om hur de håller sig friska över lag.?

Är du inte rädd för att jobba här? Rädd för att något ska hända igen?

— En av de lärdomar vi har tvingats ta till oss efter den 11 september är att man kan bli attackerad var som helst. Vi måste övervinna vår rädsla genom att återuppta våra rutiner; sätta den ena foten framför den andra, en dag och sedan nästa.?

Men säkerhetskontrollerna är noggranna för alla som arbetar i området. Och i New York, liksom i hela USA, används nu parollen: ”If you see something, say something.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida