5 frågor. Kan specialisering vara framtidens modell?

Ny forskningsbaserad kunskap och välutbildade specialister hör till det som sårexperten Christina Lindholm vill se för en bättre sårbehandling.

3 oktober 2012

Allt fler forskar, nya metoder prövas och skogen av förbandsmaterial växer sig allt tätare. Det internationella utbytet har också tagit ordentlig fart de senaste åren. Christina Lindholm, sjuksköterska, senior professor i omvårdnad och expert på sårbehandling, ser möjligheterna. Spännande samarbete mellan biomedicin/bioteknik och vård tror hon kommer att skapa nya möjligheter till diagnostik, prevention och behandling, och få fart på utvecklingen av vården av patienter med svårläkta sår.?

Varför är det så svårt??

— Det största problemet — men också den största förbättringspotentialen — ligger i att personer med svårläkta sår är så utspridda i vården och behandlas på så många olika nivåer. Många behandlar få. Kontinuiteten i vårdkedjan måste bli bättre.?

— Ett annat problem är det stelbenta upphandlingsförfarandet i Sverige, som gör att det tar lång tid att få in nya behandlingsmetoder och att man oftast väljer den billigaste produkten framför den bäst dokumenterade. Systemet gör också att ordinationer från en specialistklinik till annan vårdgivare ibland inte kan följas eftersom man har olika upphandlade produkter.

Vad ska till för att det ska fungera bättre??

— I Danmark har man exempelvis stora sårkliniker som ställer diagnos och ordinerar behandling. En rad satellitkliniker som bemannas av duktiga specialistsjuksköterskor har hand om den dagliga sårbehandlingen och man har sedan telemedicinsk kontakt med centrumet. I Sverige har vi bara några välfungerande sårcentrum, bland annat i Blekinge, Skövde och Sundsvall.?

— Vi sjuksköterskor måste bli mycket mer aktiva. Den dag vi får specialistsjuksköterske­examen i sår kommer mycket att hända. Men det krävs också en bättre organisation. Få riktigt skickliga ska vårda många personer, i stället för som nu att många, alla inte lika duktiga, vårdar få. ?

— Avancerade förband och teknologier för att behandla svårläkta sår finns i dag. Problemet är att de inte alltid finns tillgängliga för alla patienter som behöver dem. Vi har också en rad moderna antiseptiska preparat som gör det möjligt att både förebygga och behandla sårinfektion — men som inte alltid används som de ska. Det gäller också att få in dem som en del i den ordinarie sjukvården. ?

Var finns spjutspetsforskningen i dag? ?

— Cardiff i Storbritannien ligger främst. Där är hjärtat i sårforskningen. Viktig forskning om trycksår pågår i belgiska Gent och Tel Aviv i Israel.?

Biofilm är aktuellt, vad är det??

— Biofilm är ett fenomen som innebär att bakterier kapslar in sig i ett segt slemhölje och blir oemottagliga för antibiotika. Det har tvingat fram nya lokalbehandlingsmetoder som i sin tur ger helt nya möjligheter att få såren att läka snabbare.?

Vad kommer i framtiden? ?

— Det kommer hela tiden nya material och tekniska produkter. En förutsättning är dock att man tittar på den tid som sårläkning tar, som påverkas av om såret är infekterat, och inte bara ser till priset på sårprodukterna. Framtidens möjligheter är också beroende av hur vi organiserar sårbehandlingen. Fler sårkliniker måste till där professioner med olika kompetens samverkar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida