Lättare att motivera om du samtalar

Diabetessjuksköterskans professionella roll förändras när hon arbetar personcentrerat. Den slutsatsen drar sjuksköterskan Eva Boström i sin avhandling.

— De strävar efter närhet till patienter med typ 2-diabetes samtidigt som höga krav och många förväntningar gör det svårt att hinna med, vilket också medför en distans, säger hon.

Eva Boström har följt diabetessjuksköterskor i arbetet med patienter med diabetes typ 2. Efter att ha intervjuat, observerat och i en enkät frågat om deras professionella roll, har hon försökt fånga de utmaningar som de möter. Hindren är många; sjukskö-terskorna har en komplex roll och det personcentrerade arbetssättet är svårt att praktisera.

En del av avhandlingsarbetet är en intervention där diabetessjuksköterskan arbetade personcentrerat för att stärka och stödja patientens egenvård. I stället för att informera och ge patienten råd om hur han eller hon skulle göra, bjöd sjuksköterskan in till samtal och reflektion som utgick ifrån patientens egen förståelse om sin sjukdom och det som var viktigt.

— Det fanns en ambivalens till att praktisera personcentrerad vård, där sjuksköterskorna bland annat angav tidsbrist som ett skäl. Samtidigt berikades och fördjupades relationen till patienterna och de såg möjligheten att arbeta så. Det innebar att också de invanda rutinerna ibland sattes åt sidan, säger Eva Boström.

Tidigare hade diabetessjukskötersk­orna verkligen försökt vara patientens stöd, men de kände sig uppgivna eftersom tiden inte räckte till för mer än rutinbesök och mottagning för nydiagnostiserade patienter. I och med interventionen fick sjuksköterskorna mer insikt i hur patienten verkligen hade det. Den gav dem också mandat att tala om allvaret i sjukdomen — vilket är nödvändigt för att kunna motivera livsstilsförändring.

— Fortsatt forskning om hur personcentrerat teamarbete kring de här patienterna fungerar skulle vara intressant. Personen själv, närstående, läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och fotterapeuter, alla behöver synliggöras i diabetesvården, säger Eva Boström.

Avhandlingen:

Närhet och distans ?— utmaningar i personcentrerad vård för diabetessjuksköterskor ?i primärvården


Tänk på det här

  1. Var medveten. om närhet och distans — hur du som sjuksköterska positionerar dig i relationen till personen med typ 2-diabetes.
  2. Det är nödvändigt att stiga tillbaka från expertrollen och ta vara på personens egen erfarenhet och kunskap.
  3. Du behöver stöd och träning i att arbeta personcentrerat.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida