Sjuksköterska startar Missing people Uppsala

Sjuksköterska startar Missing people Uppsala
Peter Strid, narkossköterska och initiativtagare till Missin People Uppsala.

När organisationen Missing people Sweden annonserade efter frivilliga för att starta upp en avdelning i Uppsala nappade narkossjuksköterskan Peter Strid. Nu har 350 personer anmält sig till lokalavdelningens skallgångsregister.

Efter att ha följt den senaste tidens mediebevakning kring Missing people Sweden, en ideell organisation som hjälper polis och anhöriga att finna försvunna personer, väcktes Peter Strids intresse.

När han hörde att man tänkte öppna upp en avdelning i hans hemstad Uppsala anmälde han sitt intresse.

– Vi blev snabbt ett litet gäng på sex, sju stycken som bildade en ledningsgrupp. Jag gillar att var ute i skogen och gå. Då känns det här bra, att man samtidigt kan göra nytta, säger Peter Strid.

Tar stöd av yrkesvanan

Till vardags arbetar Peter Strid som narkossjuksköterska på oral-, plastik- och öronanestesin, på Akademiska sjukhuset. Det är en bakgrund som han tror kommer vara till stor nytta inom Missing people Sweden. Både när det gäller kompetensen att leda, men också vanan av att hjälpa andra.

– Hos oss i ledningsgruppen jobbar flertalet med omvårdnad. Någon är personlig assistent, en annan arbetar inom psykiatrin och jag är narkossköterska. Jag tror inte att det är en slump, säger Peter Strid.

Nu stundar utbildning i hur man organiserar en skallgång. Samtidigt jagar avdelningen sponsorer för att kunna köpa in västar, kartor och ficklampor. Responsen från allmänheten har varit stor och hittills har 350 personer anmält sig till det lokala skallgångsregistret.

18 års åldersgräns

Om det skulle bli skarpt läge där man träffade på en svårt skadad eller avliden person finns beredskap även för det säger Peter Strid.

– Vi har en åldersgräns på 18 år. Just nu arbetar vi upp kompetens så att de som deltar ska kunna prata med någon om det skulle bli jobbigt. Polisen, som vi har ett samarbete med här, stöttar oss också i den typen av frågor, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida