Även måttlig rökning ökar risken för demens

Även måttlig rökning ökar risken för demens
Troliga förklaringar till att cigaretter orsakar demens är dels att rökning hämmar flödet i hjärnans blodkärl och dels att oxidativ stress och inflammationer i kroppen ökar. Arkivbild: Colourbox

Ett halvt paket om dagen räcker. Även måttlig rökning ökar risken för att drabbas av demenssjukdomar, enligt en ny studie.

Hittills har sambandet mellan rökning och demenssjukdomar varit oklart. Men nu visar den hittills största undersökningen att de som röker mycket löper en kraftigt förhöjd risk och att även måttlig rökning kan påverka.

– Rökning är farligt ur en massa aspekter men här visar vi i den hittills största studien med lång uppföljningstid att det även gäller demenssjukdomar, säger Miia Kivipelto, geriatriker och docent vid Karolinska institutet.

Det lönar sig att sluta

Över 20?000 amerikanska kvinnor och män följdes under lång tid. Efter drygt 20 år hade drygt en fjärdedel fått antingen Alzheimers sjukdom eller vaskulär demens, orsakad av förträngningar i blodkärlen. Forskarna kunde inte se någon ökad risk för den som röker upp till tio cigarretter per dag. Men sedan ökade risken i takt med antalet cigarretter. Bland storrökare, som rökte två paket om dagen, var risken fördubblad.

Den goda nyheten är att de som slutade röka var tillbaka på samma risknivå för demens som ickerökare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida