Frivilligarbete: Röda korset ska tänka igenom sitt arbetssätt

I dag kom beskedet. Allt frivilligarbete måste dokumenteras. Nu ska Röda korset tänka igenom sitt arbetssätt och diskutera vidare med Socialstyrelsen.

Vårdfokus rapporterade tidigare i dag om att Socialstyrelsen har kommit med klara besked om vad som gäller när sjuksköterskor jobbar ideellt. Innebörden i myndighetens nya promemoria är att det egentligen inte finns några undantag, allt man gör vid exempelvis ett motionslopp ska dokumenteras.

Röda korset har dock inte sådana rutiner utan har hittills utgått från att dokumentationsskyldigheten inte gäller.

Socialstyrelsen skriver i sitt svar till er att det här får konsekvenser för Röda korsets arbete. Vad innebär detta för er?

– Vi fick promemorian sent i går kväll och behöver mer tid för att kunna svara på det. Men vi får tänka igenom vårt arbetssätt och ser fram emot fortsatt diskussion med Socialstyrelsen, säger Carl-Oscar Jonson, nationell samordnare för Svenska Röda korsets första hjälpengrupper.

Socialstyrelsen och Röda korset ska träffas

I ett mejl till Vårdfokus skriver Carl-Oscar Jonson även så här:

”Vi söker utförligare svar på vår fråga kring var gränssnittet mellan hälso– och sjukvård och första hjälpen vid olycksfall går. Röda korset har bjudits in och ser fram emot en fortsatt diskussion med Socialstyrelsen för att Röda korset även framöver ska kunna vara en kvalitativ komplementär resurs i det svenska samhället ”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida