Smart teknik underlättar för sjuksköterskor i fält

Smart teknik underlättar för sjuksköterskor i fält
Ny teknik gör det möjligt att kommunicera med mobil trots att det inte finns internet. Arkivbild: Colourbox

En applikation för Androidmobiler gör det möjligt för sjuksköterskor i fält att skicka information till sjukhus trots avsaknad av internet. Tekniken har utvecklats av studenter på KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

I till exempel Etiopien har bara 0,4 procent av befolkningen tillgång till internet. Det gör det svårt när sjuksköterskor ute på fältet behöver skicka information elektroniskt till läkarna på sjukhusen.

Nu har ett gäng studenter på KTH tagit fram en ny version av mjukvaran Bytewalla just för situationer där det saknas åtkomst till internet. Bytewalla installeras på en dator och som applikation på mobiltelefoner som har operativsystemet Android.

När en person vill överföra information, till exempel en vårdjournal, skickas den från datorn till mobilen. Mobilen tas sedan med, och så fort den kommer i kontakt med internet eller annan Androidmobil med Bytewalla installerad, slussas vårdjournalen vidare.

Det finns ingen begränsning för hur många Androidmobiler vårdjournalen kan skickas via, men det finns inbyggd intelligens för val av mobil.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida