Långa väntetider på akuten i Göteborg

Långa väntetider på akuten i Göteborg
Att vara sjuk och sitta på akuten är ingen höjdare. Speciellt inte som det kan ta väldigt lång tid. Foto: Colourbox

Den som är sjuk och vänder sig till akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg får räkna med att det tar i snitt 9,5 timmar innan hon eller han kommer ut därifrån igen eller läggs in på en avdelning.

Så lång var nämligen den totala genomloppstiden t på akutmottagningen under april månad.

Enligt de regler som gäller för akutvården inom Västra Götaland ska genomloppstiden vara fem timmar.

På ortopediakuten i Mölndal är genomloppstiden åtta timmar.

Enligt Marita Tenggren, förtroendevald för Vårdförbundet, är den viktigaste orsaken att den privata Axessakuten på grund av politiska beslut har fått ett för litet patientunderlag för att kunna röntga och bedriva ortopediverksamhet.

Därför remitteras dessa patienter sedan den 1 april till den enda öppna ortopediverksamheten som finns i Göteborg under jourtid, nämligen den i Mölndal.

– Det är alltså primärvårdspatienter som sitter där nu, de som tidigare gick till Axessakuten. Belastningen i Mölndal har ökat med 28 procent. Personalen är inte dimensionerad för det, vilket gör att de får slita väldigt hårt. Framför allt får de ta emot mycket oberättigad kritik från såväl patienter som anhöriga, säger Marita Tenggren.

Även om genomloppstiderna just nu är höga i Göteborg varnar Marita Tenggren för att fokusera allt för mycket på ledtider.

– Att folk får sitta och vänta i evigheter på att få träffa en läkare eller sjuksköterska är inte acceptabelt. Men även om det kanske tar åtta timmar att bli färdigdiagnostiserad på akuten kan det under den tiden ha hänt väldigt mycket med patienten i form av undersökningar och konsultationer, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida