Polisanmäler ledningen på akuten i Lund för vållande till hustruns död

Maken till en kvinna som avled på akuten i Lund i vintras har polisanmält ledningen för vållande till annans död. Hustrun hade skurit sig i handen. Först efter nio timmar upptäckte sjukhuspersonalen att hon drabbats av blodförgiftning. Men då var det för sent.

– Eftersom de chefer jag pratat med hela tiden säger att det inte är läkarnas eller sjuksköterskornas fel utan ett systemfel tycker jag att ledningen bär det yttersta ansvaret för vad som hände, säger maken Bengt-Åke Leander till Vårdfokus.

I januari i år skar sig hans hustru Ingrid Stern, 67 år, på en kniv. Hon hade väldigt ont och åkte därför in till akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund. Förutom smärtan led hon av kräkningar och diarréer. Personalen misstänkte vinterkräksjuka och placerade henne därför i ett isoleringsrum, där hon fick stanna i sju timmar.

Provsvar negligerades

Blodproverna visade tecken på infektion och nedsatt njurfunktion. Men enligt tidningen Sydsvenskan reagerade den jourhavande AT-läkaren inte på provsvaren.

– Vad jag har förstått var AT-läkaren inte behörig, men ledningen lät henne arbeta där eftersom de hade ont om läkare, säger Bengt-Åke Leander. 

Först efter nio timmar fick hustrun rätt diagnos med hjälp av ett snabbtest på infektionskliniken. Provsvaret visade att hon hade streptokocker i blodet. Senare på natten avled hon.

Kritiserat av Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har tidigare riktat allvarlig kritik mot sjukhuset för att det dröjde så länge innan Ingrid Stern fick fick rätt diagnos och behandling.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida