Nu börjar influensan ta fart

Nu börjar influensan ta fart
Årets influensavaccin innehåller skydd mot tre olika virusstammar.

Influensan har fått fäste i Sverige, och spridningen som tros bli av normal omfattning når sin kulmen i februari. Årets vaccin skyddar mot tre virusstammar, däribland svininfluensan, men har inga kända biverkningar.

Sammanlagt har 32 fall av laboratorieverifierad säsongsinfluensa rapporterats till Smittskyddsinstitutet för vecka 51, och spridningen förväntas öka efter julledigheten. Men den kommer troligen inte att bli värre än normalt. En bidragande orsak är det milda vädret, influensa trivs som bäst i kallt och torrt klimat.

Årets vaccin är detsamma som förra året och skyddar mot influensa A(H3N2), som är en variant av Hongkonginfluensan, influensa B samt pandemiviruset A(H1N1), även kallad svininfluensan.

Hongkong värst

– Hittills är det Hongkonginfluensan som är det största hotet, eftersom äldre och personer med kroniska sjukdomar löper stor risk för att bli svårt sjuka. Men även några fall av svininfluensan har rapporterats och där är risken för svår sjukdom stor bland yngre, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Hon säger att årets vaccin inte har några kända biverkningar, till skillnad från Pandemrix där förekomsten av narkolepsi är flerfaldigt högre hos framför allt vaccinerade barn jämfört med ovaccinerade.

Väl beprövat vaccin

– Dessa två vacciner är uppbyggda och testade på helt olika sätt. Den som används i år är av en typ som använts i stor omfattning sedan 50-talet. Den har getts till miljontals människor världen över och ovanliga biverkningar skulle därför snabbt ha upptäckts.

De som haft influensa tidigare har ett permanent skydd, medan vaccinet bara skyddar under ett år. Därför är det viktigt att nå fram till de grupper som kan riskera att insjukna.

De som har svår äggallergi bör dock avstå från att ta någon spruta mot säsongsinfluensa eftersom vaccinet kan innehålla små mängder äggprotein.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida