Nytt hyrföretag rekryterar från EU:s fattigare länder

Nytt hyrföretag rekryterar från EU:s fattigare länder
Vårdfokus träffade Timea Szabó som arbetar som ensam sjuksköterska på natten i Aneby kommunen. Foto: Björn Wanhatalo

Lär ut svenska till erfarna sjuksköterskor från Ungern, Slovakien och Baltikum — som hyrs ut till ett lägre pris.

Sedan i våras har Socialstyrelsen fått ovanligt många ansökningar om svensk legitimation från sjuksköterskor i EU-länder som Lettland, Litauen och Ungern. En stor del av ansökningarna står ett företag som heter Orange personal bakom.

Nya i Sverige

Företaget har funnits i Norge i flera år, men startade sin verksamhet i Sverige för omkring ett år sedan.

Affärsidén är att rekrytera inom EU. Erfarna sjuksköterskor anställs via ett bolag i Litauen och får under sex månader läsa svenska och gå en förberedande kurs om svensk sjukvård och äldreomsorg.

Företaget ansöker om legitimation, fixar resor, boende och myndighetskontakter. Anställningskontrakten skrivs på minst 18 månader. Så lång tid som det tar för sjuksköterskorna att betala av skulden för språkkursen.

Arjeplog, Aneby, Munkfors, Arvika och Ystad. Hittills har uppstickarföretaget fått uppdrag i mindre kommuner som behöver bemanningssjuksköterskor till svårbemannade tjänster.

Lägre pris

I Arjeplog betalar kommunen 405 kronor per timme under dagtid för en av Orange personals bemanningssjuksköterskor. Det är 65 respektive 85 kronor billigare per timme än vad konkurrenterna Läkarleasing och Läkarjouren tar betalt i samma kommun.

Men anledningen till att kommunen tog in två sjuksköterskor från Lettland var inte priset, utan att Orange personal var det enda bemanningsföretaget som över huvud taget kunde leverera sjuksköterskor till Arjeplog när det blev kris i somras, berättar kommunens chef för hälso- och sjukvårdsenheten för Vårdfokus.

Facklig oro

Där uppstickarföretaget Orange personal ser en framtidsbransch och en god affär ser Vårdförbundet problem. Enligt bemanningsföretaget har deras sjuksköterskor löner på svensk nivå. Men det finns en facklig oro för en utveckling likt den i byggbranschen, med dumpade löner och ett totalt beroende av arbetskraft från EU:s fattigare länder.

Läs hela reportaget i senaste Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida