Nye sjukvårdsministern tar hjälp av Vårdförbundet

Nye sjukvårdsministern tar hjälp av Vårdförbundet
Sineva Ribeiro har redan bjudits in av den nya sjukvårdsministern. Foto: Ulf Huett

Den nya regeringen var bara några minuter gammal när Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro bjöds in till ett möte. Självklart tackade hon ja.

I samma ögonblick som regeringen presenterades i morse plingade det till i Sineva Ribeiros mejl. Det var en inbjudan från Gabriel Wikström (S), ny minister med ansvar för bland annat sjukvården.

”Jag skulle vilja träffa dig för att lyssna på dina tankar kring vad jag och regeringen bör prioritera inom området”, stod det.

– Självklart tackade jag ja. Vi som arbetar med vårdens professioner har ett samhällsansvar att tala om vad vi ser och vad vi kan. Och jag är helt hundra på att det är fler representanter som har blivit inbjuda, säger Sineva Ribeiro.

Vad är det första du kommer att säga till sjukvårdsministern?

– Jag kommer hålla mig till våra två måsten i vårdpolitiken, nämligen kompetensförsörjningen och vikten av specialistkunskaper och akademisk specialistutbildning, AST. Jag kommer också prata om hur vi kan hålla samman vården av enskilda personer och få en personcentrerad vård, säger Sineva Ribeiro.

Oerfaren på sjukvårdsområdet

Gabriel Wikström är blott 29 år och tämligen oerfaren inom vårdområdet. Hur ser du på det?

– Då är det jättebra att vi kommer att träffas snart. Det är klokt av honom att bjuda in professionerna väldigt fort för att få en bild av vad vi ser. Jag är glad att vi nu får en regering som är ung och där man inte har behövt vandra i regeringskansliets mörka korridorer i hundra år för att få en ministerpost.

Nöjd med flera utnämningar

Chef över socialdepartementet blir Annika Strandhäll som fram till nu varit ordförande för fackförbundet Vision. Ett välkänt namn för Sineva Ribeiro.

– Vi är båda från Göteborg, blev ordförande samtidigt 2011 och invalda i TCO:s styrelse samtidigt och har haft ett bra samarbete hela vägen.

Sineva Ribeiro är också nöjd med valet av Åsa Regnér, tidigare bland annat generalsekreterare för RFSU, som nu blir barn-, äldre- och jämställdhetsminister, samt att Helene Hellmark Knutsson (S) blir högre utbildning- och forskningsminister.

– Åsa Regnér och jag har tidigare jobbat ihop med både jämställdhetsfrågan och abortfrågan. Jag ska också försöka boka ett möte med Helene Hellmark Knutsson så snart som möjligt för att prata om AST.

För- och nackdelar med vårdval

En av regeringens punkter är att avskaffa tvånget att införa vårdval i primärvården. Sineva Ribeiro tycker att det har både för- och nackdelar.

– Å ena sidan har det ökat tillgängligheten och bidragit till personcentrerad vård. Å andra sidan har det blivit mycket räkna pinnar och att det är läkarbesöken som räknas. I grund och botten är vi för att det finns flera vårdgivare, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida