Dygnspassen kvar i Jönköping trots fackets och personalens varningar

Dygnspassen kvar i Jönköping trots fackets och personalens varningar
Landstinget i Jönköping vill inte ta bort dygnspassen och nu har Vårdförbundet skickat en anmälan till Arbetsmiljöverket. Arkivbild: Colourbox

Vårdförbundet vänder sig till Arbetsmiljöverket för att stoppa dem.

30 januari 2015

Landstinget i Jönköping vägrar att ta bort dygnspassen inom ambulansen och nu har Vårdförbundets skyddsombud skickat en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Ambulanssjuksköterskorna inom Jönköpings läns landsting vittnar om att de har nickat till bakom ratten och varit på väg att köra i diket. Trots det vill inte arbetsgivaren ta bort aktiv 24-timmars tjänstgöring.

– Det fanns en vilja att ta bort dygnspassen, men så kom en uträkning om att det skulle kräva flera nyanställningar. När sedan det nya schemat kom var en del borttagna jourer den enda skillnaden mot tidigare, säger Sven Lindblom, ombudsman på Vårdförbundet i Jönköping.

Kräver en åtgärdsplan

Om inte arbetsgivaren före den 1 mars presenterar en åtgärdsplan för hur arbetstiderna ska bli drägliga gör Vårdförbundet allvar av sitt hot och aktiverar sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Verksamhetschefen inom ambulanssjukvården, Daniel Lilja, anser att Vårdförbundet går emot sina medlemmars önskemål.

– Personalen vill ha kvar dygnspassen. Det schema vi ska pröva nu innebär färre arbetstimmar och har tagits fram i samarbete med dem, säger han.

Utsätter sig för fara

Men Vårdförbundets ombudsman har alltså en annan bild.

– Arbetsgivarens påstående stämmer inte. Både medlemmarna och vi vill bli av med dygnspassen. Att arbeta ett helt dygn är att utsätta både sig själv, patienterna och andra trafikanter för fara.

Sven Lindblom har fått riktlinjer för hela Västra Götaland där man nyligen beslutade att 24-timmars pass inte ska förekomma.

– Men här görs ingenting. Och det är inte bara den här stora stationen det gäller. Här finns ytterligare omkring tio ambulansstationer med dygnstjänstgöring. Vi varnar för följderna, men får inget gehör för våra krav, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida