Västerbotten

Här får barnmorskorna max tre veckors semester i sommar

I sommar kan barnmorskorna på förlossningen i Lycksele, Skellefteå och Umeå bara ta ut maximalt tre veckors semester, enligt ett beslut som fattats av sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg. För barnmorskorna kom beskedet utan förvarning.

– Reaktionerna är många. En del är ledsna och uppgivna, andra är frustrerade och arga, säger Susanne Lindblad, barnmorska och förtroendevald vid lasarettet i Lycksele.

Det var i dag klockan 11 på förmiddagen som ledningen offentliggjorde beslutet för barnmorskorna på de tre sjukhusen.

Västerbottens läns landsting gick samtidigt ut med ett pressmeddelande där hälso- och sjukvårdsdirektören, Ann-Christin Sundberg, förklarar att barnmorskornas sommarsemesterperiod måste begränsas till tre veckor för att de tre förlossningsenheterna i länet ska klara att hålla öppet dygnet runt.

Saknas barnmorskor

Orsaken är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med barnmorskor för att täcka upp för det bemanningstapp som uppstår om alla får fyra veckors sammanhängande semester.

– Vi fortsätter naturligtvis våra ansträngningar att rekrytera, men eftersom situationen är så osäker måste vi försäkra oss om att vi har tillräckligt med barnmorskor för att kunna driva en säker och trygg vård, säger Ann-Christin Sundberg.

Susanne Lindblad tycker att barnmorskorna har hamnat i ett dilemma. Det råder brist på barnmorskor över hela landet, men kvinnorna som väntar barn måste få den hjälp de behöver när det väl är dags för att föda.

– Det finns inte så mycket vi kan göra i det här läget. Vi får inte strejka eftersom det anses vara samhällsfarligt. Och att säga upp sig löser inga problem. Dessutom har arbetsgivaren rätt att göra så här, säger Susanne Lindblad med en suck.

Inget absolut krav

Enligt kollektivavtalet ska det eftersträvas att arbetstagarna får fyra veckors sammanhängande semester på minst fyra veckor under juni-augusti. Det är alltså inte inskrivet som ett absolut krav.

– Men att alla nu bara får tre veckor tycker vi inte är okej. Andra år brukar man ha en diskussion med personalen om hur sommarsituationen ska lösas. Därför kom det här som en blixt från klar himmel. Vi undersöker nu vad som gäller rent arbetsrättsligt. Vi vet ju inte heller vad som händer med barnmorskornas fjärde semestervecka, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västerbotten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida