utredda fall

Blev svårt sjuk av näringsdropp

Blev svårt sjuk av näringsdropp
Under tolv dagar fick mannen ett nutritionsdropp med allt för högt kaloriinnehåll. Arkivbild: Mostphotos

En 30-årig man som väger ovanligt lite för sin ålder drabbades av ett livshotande tillstånd när han under 12 dagar fick ett näringsdropp med allt för högt näringsinnehåll i förhållande till sin vikt.

Mannen är endast 140 centimeter lång och väger bara cirka 30 kilo. Hans mamma är god man och han har hjälp av personliga assistenter.

Mannen sondmatas via magen. I september förra året opererades han på kirurgkliniken i Sundsvall eftersom hans magmun hade växt igen på grund av ärrbildning.

Fick hög feber och puls

Efter operationen fick mannen hög feber och hög puls. Patienten kräktes kontinuerligt. Han hann få näringsdroppet i tolv dagar innan en dietist upptäckte att kaloriinnehållet var alldeles för högt i förhållande till patientens kroppsvikt.

Mannen hade drabbats av refeeding syndrom. Det är ett livshotande överbelastningssyndrom som kan uppstå när undernärda personer ges mer näring än vad vävnaderna klarar av att metabolisera.

Enligt mannens mamma, som anmält vården till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, var hennes son allvarligt sjuk i hela sju veckor, innan man lyckades lokalisera de bakterier som hade vuxit till sig i lungorna och den subkutana venporten (port-a-cath).

Ger sällan dropp anpassade för barn

Verksamhetschefen har i ett yttrande till Ivo förklarat att misstaget dels berodde på okunskap hos läkaren som ordinerade droppen, dels på att man mycket sällan har anledning att ge parenteral nutrition till personer vars kroppsvikt egentligen motsvarar ett barns. Dessutom var dietisten inte tillgänglig under den period som patienten fick sitt dropp.

Mamman anser att inte bara läkaren som ordinerade nutritionsdroppet gjorde fel utan även sjuksköterskorna som inte reagerade på att hennes son borde ha fått ett dropp anpassat för ett barn och inte en vuxen man.

Ivo väljer dock att inte kritisera någon enskild bland vårdpersonalen. Däremot kritiseras Landstinget Västernorrland för att inte ha säkerställt att personalen hade de kunskaper som hade behövts för att ordinera och administrera det intravenösa nutritionsdroppet till mannen.

Skickades på kurs

Efter händelsen har samtliga läkare på kliniken informerats om vikten av att inte bara bedöma kaloribehovet hos en patient utan även ta hänsyn till patientens vikt och längd. Vårdavdelningens sjuksköterskor och undersköterskor har fått utbildning av en nutritionsexpert. Dessutom skickades ett team av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och dietist på en fyra dagas kurs i nutrition.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-7656/2017-9.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida