Nya riktlinjer

Fler gravida ska screenas för sköldkörtelsjukdom

Fler gravida ska screenas för sköldkörtelsjukdom
Enligt ett förslag till nya riktlinjer från Svensk Förening för obstetrik och gynekologi ska alla gravida screenas för sköldkörtelsjukdom. Arkivbild: Mostphotos

Alla gravida kvinnor i Sverige bör testas för underfunktion av sköldkörteln när de besöker sin barnmorskemottagning. Det föreslår en arbetsgrupp inom Svensk Förening för obstetrik och gynekologi.

Underfunktion av sköldkörteln, så kallad hypotyreos, är vanligt bland gravida och nyförlösta kvinnor och kan ha negativa konsekvenser för båda mor och barn om de inte diagnostiseras och behandlas i tid. Sjukdomen kan bland annat störa fostrets utveckling.

De riktlinjer som Svensk Förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, har i dag säger att screening ska ske av gravida kvinnor med riskfaktorer. Men nu ska riktlinjerna uppdateras sedan det kommit ny forskning inom området.

Provtagning vid först besöket

Enligt arbetsgruppens förslag ska provtagning införas som en del i basprogrammet för alla gravida. Det ökar markant möjligheterna att upptäcka kvinnor med klinisk hypotyreos. Provtagningen sker vid första besöket på barnmorskemottagning och omfattar tyroxin (T4) samt tyreoideastimulerande hormon (TSH).

– Allmän provtagning blir också mer praktisk för landets barnmorskor än att de ska hålla koll på vilken riskgrupp som varje enskild kvinna tillhör, säger Helena Filipsson Nyström, universitetsöverläkare på Sektionen för endokrinologi, diabetes och metabolism vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Gränsen för behandling höjs

Arbetsgruppen föreslår även att gränsen för när behandling ska sättas in höjs, så att den motsvarar samma nivå som för icke-gravida. Det innebär att färre kvinnor med mild underfunktion av sköldkörteln kommer att behandlas och att därmed övermedicineringen minskar. Nya studier har nämligen visat att behandling vid mild underfunktion av skölkörteln i början av graviditeten inte har någon påvisbar positiv inverkan på barnets neurokognitiva utveckling.

De reviderade riktlinjerna kommer att presenteras och diskuteras under SFOG-veckan, som pågår mellan 28 och 31 augusti. Revidering av riktlinjerna kommer att göras vartannat år eller oftare vid behov.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida