Forskning

Blodmolekyl lockar vargen men får människan att rygga

Blodmolekyl lockar vargen men får människan att rygga
Lukten av blodmolekylen E2D påverkar olika sorts djur, inklusive människan, olika. Vissa vill fly, andra vädrar mat. Illustration: Artin Arshamian

Svenska forskare har identifierat en unik molekyl i blodet som alla djur tycks bära på. När vargen känner lukten av den reagerar den som om den identifierat ett byte medan människan uppfattar blodlukten som obehaglig.

Flertalet djur använder luktsinnet för att hitta en partner, leta upp mat och upptäcka faror. Lukterna kan beskrivas som kemiska signaler och består i regel av hundratals olika luktmolekyler som ofta är specifika för en viss art. Med blod tycks det vara annorlunda.

Mat- och varningsmolekyl

Forskare vid universitetet i Linköping och Karolinska institutet i Solna har nämligen identifierat en enskild molekyl i blodet, E2D, som de tror är en sorts mat- och varningsmolekyl och som bevarats opåverkad genom evolutionen.

När E2D-molekylen första gången isolerades från grisblod upptäckte nämligen forskarna att rovdjur drogs till den lukten. Vid senare tester har det visat sig att flugor gillar lukten av molekylen lika mycket som lukten av äkta blod. Vargar reagerar på ett liknande sett. När de får känna lukten av en träbit som blivit insmetad med E2D slickar, biter och skyddar de den som om det vore ett riktigt blodigt byte.

Möss och människor reagerar helt annorlunda. Mössen försöker hålla sig borta från lukten på samma sätt som när de känner lukten av riktigt blod. Försökspersoner som utsätts för lukten ryggar tillbaka som om de vill undvika den. Detta trots att de inte uppfattar lukten som obehaglig.

– E2D verkar aktivera hela vårt generella försvarssystem. Vårt fynd överensstämmer med paleontologiska data som visar att våra allra första släktingar, de tidiga primaterna, troligen var insektsätare och främst bytesdjur, säger forskaren Artin Arshamian vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Hur påverkar lukten våra beslut?

Framöver vill forskarna studera hjärnmekanismerna bakom de observerade beteendena. Bland annat vill de ta reda på hur E2D påverkar beslutsfattande.

– Detta skulle vara oerhört viktigt för personer som dagligen jobbar och fattar svåra beslut samtidigt som de känner lukten av blod, som traumakirurger och sjuksköterskor, säger Johan Lundström.

Forskarna presenterar sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports: A mammalian blood odor component serves as an approach-avoidance cue across phylum border – from flies to humans.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida