Internationellt

Räddningsfartyg på Medelhavet tvingas avsluta uppdraget

Räddningsfartyg på Medelhavet tvingas avsluta uppdraget
Fartyget Aquarius i en räddningsaktion tidigare i år. Foto: Lauri Schmid/ SOS Mediterraneé

Läkare utan gränser stoppar nu sina hjälpinsatser med fartyget Aquarius på Medelhavet. Detta efter att ha motarbetats och förtalats av bland andra Italien en längre tid, meddelar organisationen. "Det är en mörk dag och fler människor kommer att dö till havs", säger fatygets ansvarige.

Sedan 2016 har hjälporganisationen Läkare utan gränser räddat över 30 000 flyktingars liv på Medelhavet med hjälp av fartyget Aquarius. Tillsammans med SOS Méditerranée har omfattande sök- och hjälpinsatser utförts till havs där även svenska barnmorskor och sjuksköterskor varit delaktiga.

Läs mer: Hon förlöser barn och räddar liv på Medelhavet

Många flyr än i dag

Men trots att 2 133 personer dött på Medelhavet hittills i år tvingas nu Läkare utan gränser att avsluta sitt arbete med Aquarius.

Fartyget har under de två senaste månaderna legat i hamn i Marseille, utan att kunna delta i sök- och räddningsarbetet på Medelhavet. I ett pressmeddelande skriver organisationen att det beror på att den italienska regeringen, uppbackad av andra EU-länder, har motarbetat arbetet under en längre tid.

Absurda anklagelser

Det handlar bland att om anklagelser om samarbete med smugglare, juridiska granskningar och byråkratiska hinder. Läkare utan gränser har också blivit anklagade för organiserad brottslighet och olaglig avfallshantering. Läkare utan gränser skriver att anklagelserna mot organisationen både är falska och absurda.

Läkare utan gränser beklagar att de tvingas ställa in arbetet samtidigt som människor fortfarnade flyr till havs.

– Detta är en mörk dag. Inte bara för att Europa har misslyckats med att tillhandahålla sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Man har även aktivt saboterat andras försök att rädda liv. Att Aquarius nu upphör med verksamheten betyder att fler människor kommer att dö till havs, helt i onödan och utan vittnen, säger Nelke Manders, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser kontor i Amsterdam som ansvarat för Aquarius.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida