Almedalen 2018

”Alla unga vill prata mer om sex och relationer”

”Alla unga vill prata mer om sex och relationer”
Mohammad Rezai från Växjö är i Almedalen och berättar om hur han använt Youmo, ungdomsmottagningen på nätet, på flera språk. Foto: Jenny Kallin

När Mohammad Rezai hade varit i Sverige ett tag fick han massa funderingar om kroppen, sex och relationer. Men vem skulle han prata med? Då tipsade en vän om en frispråkig webbplats med många svar.

Under ett drygt år har ungdomsmottagningen på nätet, Umo, funnits i en mindre version fast på fem olika språk och på lättare svenska. Youmo, som websidan heter, ger svar på frågor om jämställdhet, mens, onani, sexuell läggning, kärlek och mycket mer.

Målgruppen är unga nyanlända. Men sedan starten i april förra året har sajten en bra bit över en miljon besökare med många klick även från andra länder, framför allt Iran och Somalia.

Vad är HBTQ?

En av alla Youmoanvändare är Mohammad Rezai 19 år från Växjö. Han kom ensam till Sverige från Afghanistan i oktober 2015. Han fick sexualundervisning i skolan, men vågade inte ställa några frågor inför klasskompisarna. Till exempel funderade han på vad det här HBTQ som alla pratar om i Sverige betyder.

– Jag blev nyfiken och hade även många andra frågor om sexualitet, min kropp, rättigheter och jämställdhet, säger han efter ett seminarium i Almedalen där Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, bjudit in till ett samtal om hur unga nyanlända kan få stöd på webben.

Genom att i lugn och ro klicka sig fram på Youmo, titta på filmer och bilder, fick Mohammad Rezai svar på en hel del av det han funderade på, saker som han inte hade känt sig bekväm att fråga en lärare eller någon annan vuxen i hans närhet om, berättar han.

Ett riktigt viktigt verktyg

För barnmorskan Jessica Sunesson vid Stockholms ungdomsmottagningar är Youmo ett användbart verktyg när hon pratar om sex och relationer med unga nyanlända. Hon är noga med att berätta att det här är information som alla ungdomar i Sverige får, att kroppen, sex och relationer är något alla har frågor om, oavsett ålder och kön.

Jessica Sunesson, barnmorska.

Hon ser siterna Umo och Youmo som extra viktig för att nå grupper som inte de fysiska ungdomsmottagningarna har lika lätt att nå. Framför allt killar, nyanlända och funktionshindrade.

Sidan med fakta om onani är en av de mest besökta på Youmo, antagligen för att det är så tabubelagt och för att det finns så mycket felaktig fakta om onani i många länder, till exempel att det skulle vara dåligt för kroppen och göra dig sjuk, berättar Jessica Sunesson.

Hennes slutsats efter många möten med ungdomar som bara bott något år eller hela sitt liv i Sverige är att alla unga har en önskan om att vuxna ska prata mycket mer med dem om sex och relationer. Här fyller Umo och Youmo ett tomrum.

Vill hänga och få vänner

En fråga som Jessica Sunesson ofta får från just nyanlända ungdomar är hur man söker kontakt med jämnåriga svenskar, inte bara för en kärleksrelation utan för att bli kompis, berättar hon.

Mohammad Rezai nickar igenkännande. Han pratar bra svenska men går fortfarande i en språkintroduktionsklass och har frågat sin lärare om han skulle kunna få ha i alla fall några ämnen tillsammans med en vanlig gymnasieklass. Hittills har det inte blivit så.

Det han söker är en chans att bara få hänga lite med jämnåriga som är födda i Sverige eller som har bott här en längre tid, ha ett utbyte med dem och få fler vänner.

Utanför skolan övar han svenska med pensionärer på ett språkcafé i Växjö.

– De är jättesnälla och lär mig mycket svenska, men jag skulle önska flera kontakter med svenska ungdomar, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida