Forskning

Ny markör för tidig cancer testas

Ny markör för tidig cancer testas
Om två till tre år hoppas forskarna kunna ge svar på om en ny markör i blodet kan bidra till snabbare upptäckt av cancer. Foto: Johan Adelgren

Forskare vid Danderyds sjukhus i Stockholm har tagit fram en metod för att mäta en markör i blodet som visat sig ha en koppling till utvecklandet av cancer. Förhoppningen är att metoden ska leda till att olika cancerformer kan upptäckas betydligt tidigare än i dag.

Ny forskning har visat att cancer kan lura immuncellerna att utsöndra delar av cellkärnornas innehåll, så kallade neutrophil extracellular traps, NETs. Nu har forskare vid Danderyds sjukhus utvecklat metoder att mäta NETs i blodet.

– Eftersom förekomsten av NETs i blodet verkar vara en indikator på en underliggande cancersjukdom tror vi att dessa blodmarkörer kan hjälpa oss att identifiera patienter som löper hög risk för en dold cancer, säger läkaren och forskaren Charlotte Thålin vid kliniskt forskningscentrum norr i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Två parallella kliniska studier pågår nu med patienter som har en ökad risk för dold cancer eller där det pågår en utredning av misstänkt cancer.

Kan vara dold cancer

Bland annat erbjuds alla patienter som kommer in med blodpropp i lungan eller benen på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset att delta. Forskning har visat att cirka tio procent av dessa patienter har en dold cancer.

Om blodprovet visar att de har NETs i kroppen finns också risken att de drabbats av någon av de vanligaste cancersjukdomarna: bröst-, prostata-, mag-tarm- och äggstockscancer.

Studierna beräknas vara klara om två-tre år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida