Fertilitet

Hon vill höja kunskapen om kvinnans fertilitet

Hon vill höja kunskapen om kvinnans fertilitet
Tick tack, tick tack — den biologiska klockan går. Oavsett om kvinnan är redo för barn eller inte så minskar hennes möjligheter att bli gravid i takt med stigande ålder. Fertiliteten, som är som högst i tjugoårsåldern och sedan försvinner i 40–50-årsåldern, tar inte hänsyn till fast jobb, bostadskarriär eller att 40 är det nya 30. Illustration: Getty images

När barnmorskan Emma Karling Widsell arbetade på en ivf-klinik träffade hon många par som sörjde sin ofrivilliga barnlöshet. Nu har hon skrivit en bok som hon hoppas ska göra att färre drabbas.

— Åldern är den enskilt viktigaste faktorn till ofrivillig barnlöshet, ändå är det inte många som tänker på det utan väntar länge med att bilda familj, säger barnmorskan Emma Karling Widsell.

Emma Karling Widsell menar att många ägnar sina första fertila år att vara livrädda för att bli med barn, för att plötsligt en dag vara ännu mer rädda för att inte kunna bli gravida. Foto: Sanna Björkman

När hon arbetade på en ivf-klinik i Stockholm för drygt tio år sedan träffade hon många patienter som befann sig i kris över att inte kunna få sin barn­önskan uppfylld.

— Jag minns speciellt en kvinna i 40-årsåldern och hennes partner som skulle göra en sista återföring av embryo. Hon satt på britsen och grät och frågade mig: Varför fick jag inte veta att det skulle bli så här svårt att bli gravid? Tänk om det hade funnits en broschyr hos min gynekolog? säger Emma Karling Widsell.

Börja i tid

Om man från början lär sig att det blir svårare att bli gravid med åren och att ivf inte är någon garanti för att få barn kan fler göra medvetna val kring sin fertilitet tidigt, hoppas Emma Karling Widsell.

— Kvinnor förtjänar bättre information och det är inte okej som det ser ut i dag, säger hon.

Nu har hon och gyne­kologen Carolina Tristen skrivit faktaboken Ditt fertila liv — allt du behöver veta från pubertet till klimakterium. De olika kapitlen tar upp ämnen som hormoner och preventivmedel, att förstå sin kropp och sjukdomar som kan försvåra chansen att bli med barn.

I dag kan kvinnor få hjälp att planera sin fertilitet på till exempel hemsidan reproduktivlivsplan.se (se faktaruta). Den ger ett underlag inför preventivmedelssamtal hos barnmorskan. Det tycker Emma Karling Widsell är en bra metod.

Satsa på personalen

Samtidigt skulle hon önska att det gjordes en extra satsning på att höja kunskapen bland gynekologer och barnmorskor.

— Vi märker att det finns kunskapsluckor även i vården, till exempel när det gäller fertilitetsbehandlingar. Det kanske inte alla vill erkänna, men det är ju inte så konstigt när det knappt tas upp under utbildningen till barnmorska, säger Emma Karling Widsell.

Planera på nätet

  • På hemsidan reproduktivlivsplan.se kan kvinnor få hjälp att ta ställning till om och när de vill ha barn. Ett ställningstagande som kan hjälpa barnmorskan i preventivmedelsrådgivningen.
  • Hemsidan har utvecklats av barnmorskan Tanja Tydén vid Uppsala universitet efter en amerikansk förlaga. www.reproduktivlivsplan.se
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida