Hjärtsjukvård

Sjuksköterskorna i Falun lyfter hjärtinfarktsvården

Sjuksköterskorna i Falun lyfter hjärtinfarktsvården
Mirjam Dragsten och de andra kranskärlssjuksköterskorna på Falu lasarett sköter uppföljningarna av hjärtifarktpatienterna.

I dag på alla hjärtans dag står det klart. Falu lasarett har tillsammans med sjukhuset i Sollefteå den bästa hjärtinfarktsvården i landet. Det visar kvalitetsregistret Swedehearts årliga kvalitetsindex. I Falun kan sjuksköterskorna ta åt sig äran.

– Jag blev jätteglad när jag fick höra det. Vi har jobbat hårt med att förbättra uppföljningen av patienter med hjärtinfakt, säger Mirjam Dragsten som i 15 år har arbetat som sjuksköterska på kardiologkliniken i Falun, de senaste åren som kranskärlssjuksköterska.

Årlig rankning

Årligen rankar kvalitetsregistret Swedeheart vården för patienter med hjärtinfarkt utifrån en rad parametrar. Rankningen presenteras i Swedehearts årsrapport som alltid publiceras på alla hjärtans dag. De båda lasaretten i Falun och Sollefteå toppar i år listan, med nio av elva möjliga poäng.

– För fem år sedan var vi nästan sämst i Sverige, enligt kvalitetsindexet. Så det är jättekul att se att vi nu hamnar högst på listan, säger Mirjam Dragsten.

Enligt verksamhetschefen och överläkaren Kristina Hambraeus är en av förklaringarna till att kardiologkliniken i Falun gör så bra ifrån sig att man sedan några år tillbaka har en sjuksköterskebaserad uppföljning av patienter med okomplicerade hjärtinfarkter. Uppföljningarna sköts av Mirjam Dragsten och ytterligare två specialistutbildade kranskärlssjuksköterskor: Eva Torevall och Anna-Karin Thorsell.

Bättre kontinuitet

– Vi träffar patienterna oftare än förut. För fyra-fem år sedan sköttes uppföljningarna av många olika underläkare. I dag görs de av oss kranskärlssjuksköterskor. Det gör att vården blir mer personcentrerad. Vi fungerar som kontaktsjuksköterskor som patienterna kan vända sig till om de har några funderingar, säger  Mirjam Dragsten.

Läkarna står för ordinationerna av blodtrycksmediciner och läkemedel som sänker blodfetterna, men det är sjuksköterskorna som ser till att patienterna ställs in på rätt dos, så kallad titrering. Sjuksköterskorna hjälper även patienterna med rökavvänjning.

Varje vecka deltar Mirjam Dragsten och de två andra sjuksköterskorna i en läkarrond där de kan ta upp eventuella funderingar kring enskilda patienter, bland annat medicineringen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida