Fackligt

Ombudsman från Vårdförbundet ska leda danska barnmorskor

Ombudsman från Vårdförbundet ska leda danska barnmorskor
Lis Munk, Vårdförbundets ombudman för barnmorskor blir ordförande för danska barnmorskeförbundet.

Efter sju år i Sverige lämnar danska Lis Munk nu sitt uppdrag som förbundsombudman på Vårdförbundet. Till hösten tar hon över ordförandeskapet för danska barnmorskeförbundet, Jordemoderföreningen.

Grattis till ditt nya jobb Lis! Hur känns det?

– Tack! Jo, det känns mäktigt faktiskt. Efter en intensiv valrörelse till ordförandeposten ska det bli spännande att komma igång med uppdraget. Det har dykt upp många frågor, idéer och utmaningar från barnmorskor inom förbundet som jag vill ta på allvar och börja arbeta med.

Du har arbetat sju år på Vårdförbundet som förbundsombudman och yrkeshandläggare för barnmorskor- har du haft koll på danska barnmorskefrågor samtidigt?

– Det tycker jag nog. Jag har ju många vänner och gamla kolleger kvar där som är barnmorskor. Innan jag flyttade till Sverige arbetade jag ett år som kanslichef på Jordemoderföreningen så jag känner till organisationen väl. Sedan har vi de nordiska nätverken där vi träffas regelbundet. Många frågor är gemensamma, även om en del är annorlunda så klart.

Vilka utmaningar har Jordemoderföreningen?

Eftersom det är en både en professionsförening och ett fackförbund lever diskussionen om det är för mycket av det ena eller det andra. En del tycker att det pratas för mycket arbetsvillkor och lön och för lite yrkesutveckling, andra tycker tvärtom.

Jordemoderföreningen är den enda som organiserar barnmorskor i Danmark vilket innebär att även barnmorskor som är chefer och ledare är medlemmar. Det finns röster för och emot det.

En annan fråga som är aktuell är utbildningen. I dag är det en direktutbildning på 3,5 år och den är väldigt pressad. Ska den bli längre eller inte? Det är en pågående diskussion.

Vad tar du med dig från din tid på Vårdförbundet?

– En hel del. Bland annat har jag lyft det nya avtalet och satsningen på särskilt yrkesskickliga, det behövs i Danmark också. Även där står löneutvecklingen ganska stilla för de med lång erfarenhet.

Jag har också varit involverad i Vårdförbundets biståndsprojekt och det vill jag gärna fortsätta med i Danmark. Jordemoderföreningen har inte haft det som tradition, det är en så liten förening om man jämför med andra länder, endast ca 3 000 medlemmar. Men jag vet att en liten insats från ett rikt land kan göra väldigt stor skillnad i ett utvecklingsland. En workshop i förhandlingsrätt kan ge en löneskjuts och det kan också leda till att hela yrket värderas på ett annat sätt.

Jag har lärt mig att sjuksköterskor och barnmorskor verkligen är samhällsbärande. Med en relativt kort utbildning kan de göra väldigt mycket skillnad för människors liv och hälsa i ett land som håller på att utvecklas.

Vad kommer du sakna från Sverige?

– I Danmark skrattar man ju lite åt att svenskar är så politiskt korrekta, men jag har lärt mig uppskatta det. Svenskar är väldigt vänliga och jag har sagt till mina barn att de ska ta körkort i Sverige för här tar man hänsyn i trafiken.

Det jag kommer sakna mest är naturen. Att kunna gå en kort promenad från hemmet och se havet och skogen, det är fantastiskt. Och så alla mina duktiga kolleger så klart.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida