Vårdgalan 2019

Eldsjäl på äldreboende vinner Vårdförbundets pris

Eldsjäl på äldreboende vinner Vårdförbundets pris
På årets Vårdgala delades en rad priser ut. I mitten Linda Carlsson, som vann Vårdförbundets stora pris. Bild: Ulf Huett

Sjuksköterskan Linda Carlsson tog glädjestrålande emot priset på eftermiddagens vårdgala. Hon är chef på nystartade Trädgårdarna i Örebro och prisas för äldreboendets vård, där hon värnar om att de äldre får leva utifrån sina egna villkor.

8 november 2019

Bluessväng med Louise Hoffsten, dunkande fanfarmusik och en hel eftermiddag i den personcentrerande vårdens anda. Efter en spännande fest-eftermiddag, där de tre nominerade kandidaterna presenterades med varsin film, avgjordes det att expertjuryn korat Linda Carlsson till vinnare.

Hon log lyckligt när hon tog emot blommor, pristavlor och publikens jubel. Sjuksköterskan Linda Carlsson har varit med och startat äldreboendet Trädgårdarna i Örebro och är en av de två enhetscheferna där, den andra är socionom.

Linda Carlsson. Foto: Ulf Huett

– Det här är så kul och ger så mycket energi. Det är extra roligt att vi i den kommunala vården tog hem priset i år. Jag har inte vågat tänka på att jag kan vinna, och inte planerat vad jag ska göra. Men jag vet nu att jag ska ställa till fest på Trädgårdarna, säger Linda Carlsson.

Personcentrerat arbetssätt

Hon tänker också direkt på sin 19-åriga son.

– Någon liten bonus kanske han får. Han har inte sett så mycket av mig under den här uppstartsperioden av boendet. Det har blivit mycket kvällsjobb för mig och hämtmat för honom.

Linda Carlsson vinner 300 000 kronor. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro lyfter fram Linda Carlssons helhetssyn.

– Vinnaren har ett tydligt personcentrerat arbetssätt. Det genomsyrar hela verksamheten på äldreboendet Trädgårdarna: planering, rekrytering, värdegrund, processer, individuella vårdplaner. Allt för att varje enskild hyresgäst ska kunna leva livet på sina villkor i vardagen. Man tänker nytt och skapar en meningsfull vardag för och tillsammans med hyresgästerna och deras anhöriga, säger hon.

Låg omsättning av personal

Expertjuryn skriver i sin motivering också att det lett till ”låg personalomsättning, en ekonomi i balans och fantastiska omdömen av hyresgästerna i Socialstyrelsens riksundersökning Så tycker de äldre om äldreomsorgen från 2018”.

Vårdfokus har nyligen skrivit om hur äldreboendet just blivit akademiskt. Lina Carlsson har varit drivande i den satsningen, som görs i samarbete med universitetet och regionen.

Läs mer: Nu flyttar forskningen in på boendet

Ytterligare två sjuksköterskor var nominerade till årets Vårdförbundspris. Den ena är Charlotte Arenkvist som lyckats minska tvångsinläggningar i psykiatrin. Som nybliven specialistsjuksköterska i vård av äldre gjorde hon en journalgranskning i Eksjös hemsjukvård. Hon upptäckte bland annat att det fanns sex tvångsinläggningar inom psykiatrin bland Eksjös äldre multisjuka patienter. Det tyckte hon var för mycket och bestämde sig för att försöka förebygga tvångsinläggningar. Det hade även hänt när de lagts in för en somatisk åkomma men inte kunnat samverka.

Hemsjukvård och psykiatri

Genom att förbättra samarbetet mellan hemsjukvård och psykiatrin och göra fler samordnade individuella vårdplaneringar, så har ingen patient behövt tvångsvård det senaste halvåret.

Idag tog hon emot 90 000 i prispengar för sitt arbete.

Läs mer: Sjuksköterskans insats fick ned antalet tvångsinläggningar

Den andra är intensivvårdssjuksköterskan Maria Johansson. Hon belönas med samma summa för sin forskning på effekterna av att vårdpersonal och anhöriga tillsammans skriver iva-dagbok. Med hjälp av den kan patienterna tillsammans med anhöriga prata, minnas och förstå mer från av tiden på intensivvårdsavdelningen vid Länssjukhuset Kalmar.

Läs mer: Hon vill hjälpa fler att minnas tiden på iva

Årets ”bubblare” Helena Forss Johansson och Fariba Ghafouri får dela på 20 000 kronor för sitt arbete med bättre analys, diagnostik och behandling i äldrevård- och omsorg i Umeå kommun.

Socialministern på plats

Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Ulf Huett

På Vårdgalan framträdde också socialminister Lena Hallengren som sa till både alla de nominerade och Vårdförbundets medlemsgrupper i publiken:

– Ni är så bra. Ni gör skillnad varje dag, dygnet runt. Vi lever i svår, men spännande tid, där vårdbehovet växer. Samtidigt som förväntningarna och kraven på vården växer får vi aldrig tappa bort att patienterna ska mötas utifrån sin behov. Det får aldrig bli att de som har tjockast plånbok eller vassast armbågar får vård först.

På plats på Vårdgalans scen var även Emma Skoglund från Ung cancer, för att  berätta om sig och vården ur sitt perspektiv. Emma Skoglund är 28 år. Hon fick hösten 2011 beskedet att hon har en obotlig hjärntumör. Hon opererades och strålades.

– Innan tumören hade jag tusen bollar i luften och älskade mitt liv. När man är så ung är man inte rustad för att få cancer. Jag gick in i en identitetskris. Jag fick ta reda på vem jag var i mitt nya jag, med helt nya förutsättningar. Det är viktigt att personal i vården inte glömmer personen bakom sjukdomen.

Dubbla cancerdiagnoser

När hon sommaren 2017 skulle opereras en tredje gång fick hon även bröstcancer, som hon idag är frisk ifrån. Hjärntumören lever hon med och den hjärntrötthet den och operationerna skapat.

Emma Skoglunds syster gick bort i bröstcancer i februari. De två första gångerna hon sökte vård för knölarna i bröstet och under armen avfärdades hon av vården.

– Jag kan inte låta bli att undra om hon levt idag om hon blivit undersökt tidigare. Det är viktigt att vården lyssnar på patienten, även en ung person kan ha cancer, säger hon.

En vårdgala har plats för både gråt, skratt och sång. Louise Hoffsten uppträdde och berättade själv om hur hennes liv och drömmar förändrades när hon fick ms.

Fler hyllades

På Vårdförbundsgalan valdes även Liselotte Svensson till Årets vårdchef och Pernilla Bengtsson till Årets studenthandledare, i hård konkurrens. Båda pristagarna presenteras i kommande artiklar på vårdfokus.se. Dessutom prisades den Vårdförbundsmedlem som värvat flest nya medlemmar i år, Ingrid Mannerfalk, sjuksköterska på hjärtintensiven på Skånes universitetssjukhus.

Vårdförbundspriset

  • Vårdförbundspriset, som ges i samarbete med Folksam, är med prissumman på 500 000 kronor ett av Sveriges största priser inom vårdområdet.
  • Priset delas ut årligen till enskilda medlemmar inom Vårdförbundet som belönas för sitt arbete med personcentrad vård och ledarskap.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida