WHO: Det fattas sex miljoner sjuksköterskor

WHO: Det fattas sex miljoner sjuksköterskor
Sjuksköterskebristen är allra störst i fattigare länder. Foto: TT Nyhetsbyrån

Den globala bristen på sjuksköterskor uppgår till närmare sex miljoner. Det visar en ny rapport från WHO som uppmanar världens ledare att snabbt stärka sjuksköterskornas ställning.

Rapporten The State of the World’s Nursing 2020 släpptes på Världshälsodagen, den 7 april, av WHO och internationella sjuksköterskeorganisationen ICN.

Det är första gången en sådan rapport sammanställts. Syftet är att ge en global bild av sjuksköterskeyrket och att bidra till dess utveckling för att stärka folkhälsan i världen.

— Sjuksköterskor är ryggraden i alla sjukvårdssystem. I dag befinner sig många sjuksköterskor i frontlinjen i kampen mot covid-19. Den här rapporten är en stark påminnelse om den unika roll de spelar och en väckarklocka för att säkerställa att de ges det stöd som de behöver för att hålla världen frisk, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten ökade antalet sjuksköterskor i världen med 4,7 miljoner, till totalt knappt 28 miljoner, mellan åren 2013 och 2018. Men det råder ändå en brist på 5,9 miljoner sjuksköterskor i framför allt fattigare länder. Över 80 procent av sjuksköterskorna finns i länder som har totalt 50 procent av jordens befolkning och en av åtta arbetar i ett annat land än det hon eller han är född i. Störst är bristen i Afrika, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Latinamerika.

Runt 90 procent av världens sjuksköterskor är kvinnor och medelåldern är stigande. Var sjätte förväntas gå i pension inom tio år. Trots den stora skillnaden i könsfördelning arbetar få kvinnor i ledande positioner inom vården. Enligt rapporten märks förbättrade arbetsvillkor för sjuksköterskor i länder som ser till att skapa ledarskapsroller inom yrket.

Organisationerna bakom rapporten har en rad rekommendationer till alla länder för att utrusta världen med de sjuksköterskor den behöver.

Det handlar bland annat om att öka anslagen till att utbilda och anställa fler sjuksköterskor, att förstärka kapaciteten att samla in och analysera data om vårdpersonal, att skapa ledarskapsroller och stötta unga sjuksköterskor i utvecklandet av ledarskap. Dessutom att förbättra arbetsvillkoren genom ökad personaltäthet, rättvisa löner och förbättrad säkerhet och hälsa på jobbet.

WHO tycker att rapportens budskap är tydligt: Regeringar måste investera i en ”massiv” ökning av antalet utbildade sjuksköterskor, fler arbetstillfällen och möjligheter till ledarroller.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida