Fackligt

Fackförbunden i Norrtälje går ihop mot besparingar i välfärden

Fackförbunden i Norrtälje går ihop mot besparingar i välfärden
Andreas Lundin, sjuksköterska och förtroendevald, menar att arbetsmiljön är det första som påverkas av besparingarna eftersom personalen gör sitt yttersta för att inte patienterna ska drabbas.

I kväll samlas medlemmar i Vårdförbundet, Lärarförbundet, Kommunal och Vision för en gemensam manifestation mot nedskärningar i kommunen. ”Om ett led i välfärdskedjan fallerar påverkar det nästa”, säger sjuksköterskan Andreas Lundin.

För en dryg månad sedan berättade Vårdfokus om en tvärfacklig manifestiation mot försämringar i välfärden i Västerbotten. Nu har konceptet spridit sig söderut, närmare bestämt till skärgårdstaden Norrtälje drygt fyra mil norr om Stockholm.

Läs mer: Fack sida vid sida för en bättre välfärd

Här har anställda inom välfärdssektorn tröttnat på besparingar inom sina arbetsområden. Redan i våras anordnade Lärarförbundet två manifestationer för att uppmärksamma politikerna på undermåligt undervisningsmaterial och en mycket otrygg undervisningssituation för både elever och pedagoger, skriver Norrtälje tidning.

Påverkar varandra

Nu instämmer också fackförbunden Vårdförbundet, Vision och Kommunal i kritiken och kommer, tillsammans med Lärarförbundet, att visa sitt missnöje med nedskärningarna i välfärden i en manifestation under måndagskvällen.

– Om ett led i välfärdskedjan fallerar påverkar det nästa. Till exempel om den psykiska ohälsan ökar på grund av att personer inte får den hjälp de behöver i vården påverkar det skolan, rättsväsendet och samhället i stort. Vi är alla beroende av att välfärden fungerar och därför tror vi att det blir mer kraft om vi går ihop och visar vad vi tycker, säger Andreas Lundin, sjuksköterska på kirurgen vid Norrtälje sjukhus och förtroendevald för Vårdförbundet.

Det kommunala vårdbolaget Tiohundra, som bland annat driver Norrtälje sjukhus, har sedan flera år en tajt budget vilket märks på golvet, berättar Andreas Lundin.

– Om någon blir sjuk ska befintlig personal täcka upp. Sjuksköterskorna får ta hand om fler patienter än vad de har tid med, de måste prioritera hårdare och patienterna får vänta längre. Det ökar risken för att personalen går hem med känslan av att inte göra ett bra jobb, säger han.

Etisk stress

Regeringen har räknat ut att om välfärden ska kunna behålla samma standard som idag fattas 90 miljarder kronor år 2026.

Andreas Lundin är framför allt bekymrad över att neddragningar i budgeten påverkar personalen och hela arbetsmiljön. Det ökar den etiska stressen och riskerar att färre söker sig till våra yrken, menar han.

– När arbetsgivarna pratar om effektiviseringar ser vi att handlar om nedskärningar eftersom personalen är den enda resurs vi har i vården, säger han.

Med start i kväll planerar de fyra fackförbunden att manifestera vid varje kommunfullmäktige under våren. Målet är att få politikerna att lyssna på dem, bland annat genom att lämna över en kravlista på vad de anser behövs för att nå en rimlig välfärdsnivå. Nästa steg blir att kräva en handlingsplan för att uppnå den nivån.

Samling för manifestationen sker kl 17.00 utanför entrén till Norrtälje sjukhus för en gemensam promenad till kommunfullmäktige.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida