Arbetsmiljö

Kris på Sös-akuten: ”Vi ska inte behöva betala med vår hälsa”

Kris på Sös-akuten: ”Vi ska inte behöva betala med vår hälsa”
Sofia Magnusson är sjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm.

I helgen var läget på Södersjukhusets akutmottagning extremt ansträngt. Men tufft har det varit länge. Sofia Magnusson, förtroendevald för Vårdförbundet, är orolig för kollegernas hälsa och patientsäkerheten.

I söndags gick Södersjukhuset i Stockholm upp i stabsläge på grund av trycket på akuten. Det hävdes på förmiddagen i dag, måndag, när situationen lugnat sig något.

Natten till söndagen väntade 32 patienter på akuten för att få läggas in på en vårdavdelning, enligt Sofia Magnusson, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på Södersjukhuset, Sös. Vårdplatsbristen beror som alltid till största delen på brist på sjuksköterskor.

Krigszon

– Det var alltså nästan lika mycket patienter som vårdas på akuten som på två vårdavdelningar – utan extra personal. Jag läste att någon beskrev det som en krigszon och det är faktiskt den känslan man får, det är packat med folk, säger hon.

Det var i Svenska Dagbladet, först med att rapportera om det kaotiska läget i helgen, som en intervjuad sjuksköterska gjorde liknelsen med en krigszon.

– Patienter ligger och skriker. Döende får inte smärtstillande, sa sjuksköterskan till SvD.  

I julas slogs avdelningar ihop på Sös och antalet vårdplatser minskade. Det var avsett som en tillfällig lösning för att hantera besparingskrav och personalbrist, men har fått fortsätta. Situationen har dock varit ansträngd mycket längre än så, påpekar Sofia Magnusson.

– Jag har jobbat på akuten i nio år, när jag började låg enstaka patienter kvar över natten, nu är 15 inget ovanligt. Så extremt som i helgen är inte normalt, men det är alltid brist på vårdplatser.

Vad som gjorde läget extra ansträngt har ingen riktigt besvarat. Det är varken influensatopp eller halka just nu, konstaterar Sofia Magnusson.

– Men vi går ju med strukna rader och personalbrist. Jag får frågan om att ta extrapass 5–7 gånger i veckan – och jag jobbar heltid.

Fler säger upp sig

Hon ser en utbredd trötthet i personalgruppen. Sös har redan gått upp i stabsläge tre gånger i år. Patienterna mår inte bra av att vårdas på akutmottagningen, sjuksköterskorna hinner inte med medicinering och omvårdnad och det leder till etisk stress.

Personalomsättningen är normalt hög på akuten men bara de senaste månaderna har ett tiotal sjuksköterskor sagt upp sig, enligt Sofia Magnusson, som tror att det saknas ett 40-tal nu. Även undersköterskor och läkare säger upp sig.

– När jag pratar med dem som säger upp sig är arbetsmiljön en stor del av förklaringen. Vi ska inte behöva betala med vår hälsa.

Flera kolleger som alltid jobbat heltid har gått ner på 80 procent för att orka.

– Det är svårt att jobba fackligt i det här också – vi vet inte vilka bitar vi ska trycka på mest kring, säger Sofia Magnusson.

Patientsäkerheten ”naggad i kanten”

I en intervju i söndags i SvD sa Sös vd Mikael Runsiö att patientsäkerheten var ”naggad i kanten”, vilket fick Vårdförbundets huvudskyddsombud Carina Hansen att reagera och säga till SvD att, ”när han säger så har det gått långt”.

Sofia Magnusson instämmer.

– Ja, då har det faktiskt gått ganska långt. De brukar ju alltid hävda att det är patientsäkert trots att vi som står där ser att det inte är det. Kanske börjar de hörsamma vittnesmålen från personalen?    

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida