Coronatester

Alla vill testa sig – hon sticker till

Alla vill testa sig – hon sticker till
Josephine Malmström, sjuksköterska på Doktor 24, förbereder för ett arbetspass där personal på ett företag ska göra antikroppstester.

Sjukvården har labbkapacitet för 100 000 coronatester i veckan, men bara en tredjedel görs. Samtidigt vill allt fler testa sig privat för antikroppar trots myndigheternas avrådan. "Många vill veta om de varit sjuka, och på befolkningsnivå blir det bra statistik", säger Josephine Malmström, sjuksköterska på Doktor 24.

Coronatester har varit ett hett debattämne de senaste veckorna. Redan i april kom löften om att sjukvården inom kort skulle testa 100 000 personer med symtom på Covid-19 varje vecka. Labbkapaciteten har funnits länge men själva testningen – med personal och utrustning – har inte hunnit med. Under förra veckan utfördes endast 36 500 tester.

Dessutom är fokus fortfarande på priogrupperna 1-3, det vill säga patienter, vårdpersonal samt personal i andra samhällsviktiga yrken. Bara i Sörmland, Västra Götaland och Skåne flaggas det för att allmänheten nu ska kunna testa sig.

Avråder från antikroppstester

Det här har skapat en marknad för diverse olika typer av tester. Kortfattat kan det sägas finnas två varianter, en för att påvisa pågående infektion och en för att påvisa antikroppar. Enligt Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket, är de mest tillförlitliga testerna — i båda kategorier — de som sjukvården utför och som analyseras på laboratorier.

— I dagsläget har vi förbjudit sju sajter som försökt sälja självtester. Det finns i dagsläget inget som kvalitetsmässigt når upp till lagens krav. Sen finns det en massa snabbtester för att påvisa antikroppar. Där är vår och Folkhälsomyndighetens rekommendation att man bör avvakta, vi vet ännu inte om de är tillräckligt tillförlitliga och om påvisade antikroppar innebär att man är immun, säger Ewa-Lena Hartman.

Väldigt stort intresse

Trots myndigheternas avrådan har marknaden för antikroppstester exploderat.

På nätläkartjänsten Doktor 24 jobbar sjuksköterskan Josephine Malmström. Till vardags sitter hon i det digitala flödet och ger råd och rekommendationer till patienter som har allt ifrån eksem till andnöd. Sedan några veckor ägnar hon tre dagar i veckan åt att tillsammans med en sjuksköterskekollega göra antikroppstester ute på olika företag i Stockholm.

— Det har varit ett väldigt stort intresse. Bland annat ska vi vara på ett större företag i nästan två veckor, för att all personal och även deras anhöriga ska få en chans att testa sig. I normala fall hinner vi göra ungefär 65 tester per sjuksköterska och dag, säger Josephine Malmström

Blod på en sticka

Josephine Malmström och hennes kollega åker ut till företaget på morgonen och ställer iordning allt. De får ta taxi och har tillgång till full skyddsutrustning om så behövs, för att inte själva smittas. De påbörjar testningen vid cirka halv nio, sedan kommer patienterna i en strid ström i femminutersintervaller. Alla som provtas ska vara fullt friska vid tillfället, och de har i förväg fyllt i en hälsodeklaration om hur de har mått under våren.

— Vi ger information om hur testet går till, sedan sticker vi i fingret och droppar blod samt en bufferlösning på ett provtagningskit, säger Josephine Malmström.

Fortsätta följa FHM:s råd

Efter provtagningen väntar patienterna i tio, max femton, minuter och tar sedan en bild på kitet. Den skickas digitalt till Doktor 24 och senast samma dag svarar en sjuksköterska i chatten. Hälsodeklarationen och testresultaten gås igenom med patienten, som även har möjlighet att ställa frågor.

— Vi förklarar vilka antikroppar de har och om man högst troligen haft covid 19 eller inte. Men vi understryker att det saknas kunskap om hur länge man har antikroppar och vilket skydd det ger. Därmed ska man fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd.

Vad är då nyttan med testet?

— Det kan ha en lugnande inverkan då många är osäkra på om de har haft Covid-19 eller inte. Kunskapsläget kommer att ändras, kanske kan de med antikroppar då få mer individualiserade förhållningsregler. På befolkningsnivå blir det bra statistik, som vi kommer att dela med Folkhälsomyndigheten. Bland annat får vi veta hur många som har antikroppar och hur många av dem som haft eller inte haft symtom, säger Josephine Malmström.

Utvidgar testningen

Sedan i lördags erbjuder Doktor 24 i samarbete med sin delägare, statliga Apoteket, tester till allmänheten. Provtagning sker än så länge bara på tre apotek, ett vardera i Malmö, Stockholm och Göteborg. Nästa vecka kommer provtagning ske på fem apotek, och bolaget siktar på att skala upp testningen så fort det går, framförallt till de 60 hälsorum som Doktor 24 har på apotek runt om i landet.

Det svenska företaget Werlabs erbjuder i samarbete med nätapoteket Apotea ett liknande test. Det kostar för allmänheten, men erbjuds i dagsläget gratis till vårdpersonal. 

Känner sig bortglömd

En som nappade på Werlabs erbjudande är sjuksköterskan Anna, som vill vara anonym. Hon jobbar på en vårdcentral i Stockholm. Där har hon mött patienter med både bekräftad och obekräftad Covid-19, samt patienter i riskgrupperna. I början av pandemin hade de dessutom dåligt med skyddsutrustning, de fick använda kirurgmunskydd och egengjorda visir.

— Jag hade en period av krasslighet, och nu fick jag en möjlighet att se om det var Covid-19. Jag tycker att vi inom primärvården har glömts bort, vi har inte varit prioriterade för att testa pågående infektion eller antikroppar, säger Anna.

Förstår myndighetens  avrådan

Hennes test hos Werlabs var negativt, men Anna menar att resultatet på individnivå egentligen är ointressant.

— Ingen vet hur länge man är immun, och hygienrutinen är densamma ändå. Jag har bara en kollega som hade påvisade antikroppar, hen har inte varit det minsta sjuk och har träffat patienter och personal nära dagligen. Och tvärtom, jag vet kolleger som har varit bekräftat smittade men som inte hade antikroppar. Så man blir ju fundersam. Jag kan förstå varför Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar test med tanke på all osäkerhet kring vad resultaten egentligen säger. Än så länge saknas tillräcklig kunskap och fakta om viruset, säger Anna.

Fler i vården ska testas

I dag, onsdag, meddelar Region Stockholm att testningen för att påvisa en pågående infektion nu ska utökas. Men fortfarande är fokus på prioritetsgrupp 1-3. Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, säger i ett pressmeddelande:

— Vi är redo för att ta prov på ännu fler medarbetare än vi redan gör. Jag vill verkligen uppmana alla som arbetar inom hälso- och sjukvården, omsorgen och andra samhällsviktiga verksamheter och är hemma med symtom att påminna sina chefer om att anmäla dem för testning. Det är viktigt att alla de som ingår i dessa grupper tar de prover som erbjuds.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida