covid-19

De kör hem till misstänkta fall och tar coronaprover

De kör hem till misstänkta fall och tar coronaprover
Sjuksköterskan Kristofer Vikström, till vänster, och ambulanssjuksköterskan Ronny Bergqvist, jobbar för infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset med att åka hem till misstänkt coronasmittade för att ta prover. Anders Wiklund/TT

I Stockholm har takten av upptäckta fall av coronasmittade personer ökat kraftigt de senaste dagarna. ”Inte konstigt, för vi åker ju hem till folk och tar prover mer intensivt nu”, säger Kristofer Vikström, som arbetar i den mobila enheten.

Till vardags är Kristofer Vikström sjuksköterska i Samaritens ambulansverksamhet i Stockholm. Han och kollegerna har nu fått ett extrajobb på uppdrag av infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

De bemannar fyra bilar, som varje dag mellan klockan 9.00 och 21.00 kör hem till personer som har anledning att tro att de blivit smittade av coronaviruset.

Från i lördags till och med onsdagen, hade de hunnit hem till 280 personer i regionen.

– Min uppfattning är att nästan alla jag varit hos just har kommit hem ifrån en resa till italienska Alperna. Skidorna står bokstavligen kvar i hallen, säger Kristofer Vikström.

Tacksamma patienter

De möts med mycket tacksamhet från de oroliga resenärerna och andra som har skäl att tro att de blivit smittade.

– Det är fantastiskt vilket bemötande vi får. Under andra omständigheter skulle man kunna säga att det är öppna famnen, men det får vi undvika nu.

Läs också: Hon vårdade den första svenska patienten med corona

Det var i lördags, den 29 februari, som Region Stockholm startade den mobila provtagningsenheten, med ungefärlig kapacitet att hinna 80 provtagningar tillsammans per dag.

Hittills har över 500 personer provtagits i regionen och av dessa har 31 visat sig smittade av viruset.

Frivilligt uppdrag

Uppdraget är frivilligt för ambulanspersonalen och ligger utanför ordinarie verksamhet. För Kristofer Vikström var det självklart att hoppa på från start, han har erfarenhet från arbete på en infektionsavdelning. Dessutom är han hygienansvarig på Samariten ambulans, ett av de tre företag som ansvarar för ambulansverksamheten i Stockholm.

– Det vore konstigt om jag, som står och undervisar om hur vi ska skydda oss mot smitta, själv inte vore med. Jag tänkte direkt: Bra, nu kör vi, säger han.

Läs också: Hygiensjuksköterskan: ”Det stora problemet är rädslan”

Senast i höstas undervisade han företagets ambulanspersonal om riktlinjer och styrdokument vad gäller smittskydd.

– Jag säger alltid att det handlar om att ha rätt utrustning vid rätt tillfälle. Speciellt nu när det kan bli brist på skyddskläder och masker. De kolleger som kommer med invändningar som börjar med ”jag tycker att man kan”, riskerar att inte använda rätt utrustning.

Visir och andningsmask

De åtta kollegerna i provtagningsbilarna använder skyddsrock, andningsmask, ansiktsvisir och handskar. De hjälper varandra på med kläderna och knackar sedan på hos patienten i full mundering.

– När vi är klara drar vi av skyddsutrustningen, lägger den i en plastpåse och lämnar kvar den hos patienten. Den kan de slänga senare när de är friska.

De tar blodprov och ett så kallat nasofarynx-prov från slemhinnan. De för då upp en tops som sitter på en böjbar pinne i näsan och fortsätter en bit ned bakåt i svalget.

– Det kan killa lite, men gör inte ont.

Ambulansen lånar ut de vita bilarna till den mobila provtagningsenheten. Men det sker ingen ambulansverksamhet med dem.

– Vi har inte med oss den utrustning och de läkemedel vi har vanligtvis. Vi har inte ens blodtrycksmanschett eller stetoskop med. Skulle någon bli allvarligt sjuk när vi är på besök får vi ringa kollegerna.

Ökar tillgängligheten

Den mobila provtagningen startades efter att smittan börjat spridas från framför allt Italien. Provtagningen i hemmet ska öka tillgängligheten och personerna behöver inte transporteras till vården och isoleras i väntan på provsvaret.

Läs mer om provanalysen: Hon testar för coronaviruset

De ger patienterna information om att de kan räkna med besked inom ett dygn. Infektionskliniken ringer upp och ger svar. Men Kristofer Vikström har inte reda på vilka han träffat som faktiskt varit sjuka i covid-19, orsakad av coronaviruset.

Även i sitt vanliga jobb i ambulansen räknar han med att de kommer behöva skjutsa personer som har den nya sjukdomen.

Den som har anledning att tro att hen är smittad ringer först 1177. Där bedömer sjuksköterskor i samråd med infektionskliniken om prover behöver tas och om det går att göra i hemmet.

Coronaviruset

  • I Region Stockholm har prover tagits från 500 personer, varav den mobila enheten tagit prover på 280 personer, fram till och med onsdagen den 4 mars.
  • Antal bekräftade fall i Sverige: 60 (Folkhälsomyndigheten 5 mars, kl. 13).
  • Antal bekräftade fall i världen: 95 315 (ECDC 5 mars)
  • Antal avlidna i världen: 3 282 (ECDC 5 mars)
  • Den som har anledning att tro att hen är smittad ringer först 1177. Där bedömer sjuksköterskor i samråd med infektionskliniken om prover behöver tas och om det går att göra i hemmet.

Se FAQ om Coronaviruset här

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida