Covid-19

Vårdpersonal tar strid mot sänkta hygienkrav

Vårdpersonal tar strid mot sänkta hygienkrav
Anna-Karin Andersson är en av initiativtagarna till gruppen #vägrasänkahygienkraven.

Vårdpersonal i hela landet är oroliga för att inte vara ordentligt skyddade i arbetet med covidpatienter när kraven på utrustning förändras. I brist på tydlig information tar de upp kampen i sociala medier.

I fredags kom regionerna överens om nya regler för skyddsutrustning för sjukvårdspersonal. Där saknas krav på kirurgiskt munskydd, det kan räcka att jobba med visir utom vid aerosolbildande moment som till exempel intubering. I dag kommer också Folkhälsomyndigheten med ändrade rekommendationer.

I lördags startade vårdpersonal från Norrbotten facebookgruppen #Vägra sänka hygienkraven som vuxit explosionsartat. I dag, två dygn senare, har gruppen över 30 000 medlemmar, massor av inlägg och oron är påtaglig.

– Det finns tydligen ett behov och många som vill prata ur sig, säger Anna-Karin Andersson, ambulanssjuksköterska i Region Norrbotten, och en av initiativtagarna.

De vill ha mer information och veta vilken evidens det talas om som förändrar rekommendationerna för skyddsutrustning.

Tullar på kraven

Även i Norrbotten har det märkts en ökning av antalet covidsmittade patienter. Munskydden, FFP3, i ambulansen var slut och det kom inga leveranser. På Sunderby sjukhus hade personalen bara kirurgiska munskydd, trots att det alltid har hetat att personal vid vård av influensa ska ha FFP3, berättar hon.

– Då kändes det som att de börjar tulla på kraven. Det är väldigt oroligt, vi sitter ju jättenära hostande patienter i ambulansen. Vi var några stycken som sa att vi skulle dra igång en grupp, sen gick det sjukt fort.

Nu är de ett tiotal personer som modererar gruppen och de hinner ändå inte med. Hon uppskattar att de allra flesta av dem som gör inlägg känner samma oro som hon och hennes kolleger.

Sjuksköterskan Linda Backman på Sunderby sjukhus, skrev ett tongivande inlägg i går som fått över 500 kommentarer och mycket applåder.

– Jag kan meddela redan nu att jag kommer inte under några omständigheter att vårda patienter med Covid-19, utan komplett och säker skyddsutrustning, skriver hon.

”Sänker inte nivån”

Folkhälsomyndighetens publicerade sent i dag nya rekommendationer för skyddsåtgärder vid covid -19. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ska de fungera som en bas för hur regionerna kan utveckla sina rekommendationer på regionnivå och bygger på uppdaterad kunskap från framför allt WHO. 

– Det handlar alltså inte om att sänka nivån på något sätt utan det är fortfarande en mycket hög nivå för hälso- och sjukvårdspersonalen, sa Ander Tegnell vid dagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.

Region Stockholm var en av de första regionerna med nya riktlinjer för hur personalen skulle skydda sig. För personalen handlade det först mycket om huruvida det innebar sänkt säkerhet att jobba med kortärmades förkläden i stället för långärmade.

– Vi har ingen evidens för vad som är tillräckligt säkert, regionen borde gå ut med källhänvisningar på det, om det finns. Och hur ska människor som inte jobbar i vården men har kompetens för det, nu våga komma tillbaka och hjälpa till, sa Per Carlmalm, tillförordnat skyddsombud för Vårdförbundet på Södersjukhuset i en artikel i Vårdfokus förra veckan.  

Plockade bort munskydd

Kort därpå ändrade också Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg sina rutiner och plockade bort munskydd under heltäckande visir vid vård av covid19-patienter.

Nicklas Martinsson.

Förändringen skapade mycket oro hos vårdpersonalen, berättar Nicklas Martinsson, sjuksköterska inom ambulansen och huvudskyddsombud från Vårdförbundet på Sahlgrenska.

– Problemet var att den ändrade rutinen bara kom, att man gick ner i krav på skyddsutrustning utan någon förklaring kring vad man grundade detta på, säger han.

Vårdförbundet gick då ihop med Kommunal och Läkarförbundet och gjorde en 66:a-anmälan enligt arbetsmiljölagen med krav på ett snabbt svar från arbetsgivaren kring personalens skyddsutrustning. Sahlgrenska förtydligade då att chefer i vården även fortsättningsvis ska tillhandahålla vattentäta munskydd, så att det ska finns som ett alternativ när det är stor risk för smitta. Eller i kombination med skyddsglasögon utan visir.

Evidens och fakta

När myndigheter och arbetsgivare förändrar rutiner måste de vara tydliga för att inte skapa onödig oro, understryker Nicklas Martinsson. Han tycker också att kraven på skyddsutrustning bör vara lika över landet.

– Vi som jobbar i vården behöver få det fullständigt klargjort vad som krävs för en säker vård, för att vi inte ska bli smittade. Det är det viktiga. När förändringar görs måste det finnas evidens och fakta bakom och bra information så att alla förstår, säger han.

I lördags startade Pouria Farsani, ST-läkare i internmedicin på Södersjukhuset i Stockholm, ett upprop för hela vården under samma hashtag som facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven. Där krävs att de sänkta hygienkraven upphävs. ”Det är känt att vårdpersonal som utsätts för högre virusmängder också blir sjukare när de smittas av Coronaviruset”, skriver han bland annat. Cirka 5 400 personer har skrivit på uppropet sedan start.

Vårdfokus har sökt bland annat Folkhälsomyndigheten för att få klarhet i vilken evidens som finns bakom olika rekommendationer för skyddsåtgärder vid covid – 19.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida