Vårdförbundets medlemsservice Vårdförbundet Direkt har fått samtal från flera medlemmar som drabbats av långvarig covid-19 och som nu är på väg att utförsäkras (se faktaruta intill artikeln för hur reglerna fungerar).

— Vid sjukskrivning kan Försäkringskassan neka ersättning efter 180 sjukdagar och i stället kräva att individen ska anmäla sig till arbetsförmedlingen som arbetssökande och provas mot hela arbetsmarknaden. Detta har några medlemmar ringt till oss om. De fick covid-19 i våras och har kvarstående problem lång tid efteråt, vad gäller bland annat minne, lukt och smak, svårigheter att gå och kraftlöshet, säger Barbro Schönning, rådgivare på Vårdförbundet Direkt.

Hon anser att det är för tidigt att avgöra hur lång en sjukskrivning efter covid-19 kan väntas bli.  

— Vi uppmanar därför medlemmarna att överklaga Försäkringskassans beslut och framhålla att forskningen är oklar på området och att det är orimligt att 180 dagar ska gälla, säger Barbro Schönning

”Skäms på er arbetsgivare och politiker”

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro blir heligt förbannad över signalerna om att vårdpersonal är på väg att utförsäkras.

—Skäms på er arbetsgivare och politiker runt om i Sverige. Det är en skandal. Ni kan bättre än så här. I våras ställde ni våra medlemmar, mina kollegor, i frontlinjen utan ordentlig skyddsutrustning. De har slitit dygnet runt och själva blivit sjuka. De har förlorat mycket i inkomst och är nu på väg att utförsäkras. De kommer därmed gå miste om ännu mer pengar, trygghet, och måste kanske byta bransch, trots att vården skriker efter deras kompetens. Det är en absurd situation, säger Sineva Ribeiro.

Tycker lagen är inhuman

Det har hänt tidigare att Vårdförbundets medlemmar blivit sjuka genom jobbet och sedan utförsäkrats. Men pandemin ställer problemet med socialförsäkringen på sin spets, menar Sineva Ribeiro. Hon påminner om att 1 800 sjuksköterskor har anmält covid-19 som arbetsskada, och att det förmodligen finns ett stort mörkertal. Hon påminner även om att det finns flera fall med återinsjuknande, riskerna för vårdpersonalen kvarstår därmed även för dem som haft covid-19 tidigare.

— Det blir så inhumant när intensivvårdssjuksköterskor, som kan allt om den här sjukdomen, får höra från Försäkringskassans handläggare att de inte är sjuka, det är dags att söka andra jobb, istället för att låta dem fortsätta med det de behöver göra. Nu är det skärpning, jag kräver en ändring av lagstiftningen, säger Sineva Ribeiro.

Frågan lyfts i riksdagens utskott

I början av året tog regeringen emot utredningen ”En trygg sjukförsäkring med människan i centrum”. Där föreslås bland annat en uppmjukning av tidsgränserna vid 180 och 365 dagar i rehabiliteringskedjan. Syftet med förslaget var just att undvika den typ av utförsäkringar som nu sker bland vårdpersonal. Trots att det finns tecken på att regeringen skulle kunna få ihop en majoritet i riksdagen kring förslagen har ännu ingen proposition lagts fram.

Vänsterpartiet har tröttnat och försöker nu på egen hand skapa en riksdagsmajoritet för att stoppa utförsäkringarna. Vid dagens möte i socialförsäkringsutskottet kommer partiets socialförsäkringspolitiska talesperson, Ida Gabrielsson, lägga fram förslaget om att utredningens ändringar ska genomföras.

I ett pressmeddelande säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar:

– Nu måste vi vara ett helt samhälle som står bakom vård- och omsorgspersonalen. Sjukförsäkringen måste finnas för dem och alla andra när de behöver den.