Lång väntan på svensk legitimation för danska barnmorskor

Region Skåne klarar bemanningen tack vare danska barnmorskor och sjuksköterskor. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider ställer till problem för dem som ska skaffa svensk legitimation.

Region Skåne är i akut behov av sommarvikarierande barnmorskor. Enhetschefen vid kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus har därför i princip gjort klart med två barnmorskor som tar sin danska examen i slutet av juni.

En månads väntan

Men Socialstyrelsens långa handläggningstider gör att danskorna i värsta fall  får sin svenska legitimation först i slutet av juli, eftersom ansökan kan göras först när de tagit sin danska examen.

Kliniken tvingas därför att hitta ersättare för ersättarna.

– Vi försöker lösa situationen genom att annonsera i dansk press efter arbetslösa barnmorskor som kan hoppa in i juli, säger Ninna Darinder, enhetschef vid kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus.

Varken Ninna Darinder eller Anita Andersson, chef för avdelningen för kompetensförsörjning, förstår hur det kan ta så lång tid för Socialstyrelsen att handlägga ansökningarna om legitimation.

Många väntar på legitimation

– Vi har ungefär 15 personer som väntar på sina svenska legitimationer och fick in fyra ansökningar till i dag. Socialstyrelsen svarar bara att de har semester, att man får vänta och att polisen ibland tar lång tid på sig att skicka tillbaka utdragen från belastningsregistret, säger Anita Andersson.

– Långa handläggningstider kan innebära att den sökande tröttnar och drar tillbaka sin ansökan och då står vi där utan ersättare under sommaren. Varje rektytering är ju också förknippad med en viss kostnad, som då inte ger något resultat.

Anledningen till den långa handläggningstiden – omkring fyra veckor – är enligt Socialstyrelsen bland annat att alla personer som ansöker om legitimation sedan 1 januari 2011 måste kontrolleras mot belastningsregistret.

Längre handläggning i semestertider

Detta görs ännu manuellt via ett brev till Rikspolisstyrelsen, som normalt svarar via vändande post, men om personen som ska kontrolleras inte har ett svenskt personnummer kan det ta längre tid.

– Vi brukar säga att normal handläggningstid är två till tre veckor. Under semestertider kan det ta längre tid. Har man tur kan det gå på en vecka. Vill man att det ska gå så snabbt som möjligt ska man se till att skicka in en så komplett ansökan som möjligt, säger Berit Härmä, utredare på Socialstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida