Klinisk fysiologi

Elitgymnasten som blir biomedicinsk analytiker

Elitgymnasten som blir biomedicinsk analytiker
Jonna Adlerteg när hon tävlade i barr under sommar-OS i Tokyo i somras. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hon är Sveriges främsta gymnaster och var en hårsmån från att nå OS-finalen i Tokyo i somras. Men i höst väljer Jonna Adlerteg att ta en paus och satsa på studierna till biomedicinsk analytiker.

Den 25 juli 2021 står Jonna Adlerteg redo vid barren för att göra sitt livs insats som elitgymnast. Det är OS i Tokyo och hon har tränat hårt och länge för att ta sig hit. Parallellt med OS-satsningen har hon dessutom bedrivit heltidsstudier på biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning klinisk fysiologi, vid Örebro universitet.

Allt går näst intill perfekt. Jonna Adlerteg har en hög svårighetsgrad på sin serie i artistisk gymnastik och känner att hon får till det. Det blir höga poäng, men det räcker ändå inte. Hennes 14, 533 poäng är bara 0,033 poäng från en finalplats.

− Jag fick till en jättebra serie som jag var väldigt nöjd med. Det är klart att det var synd att jag inte nådde en finalplats, men lite häftigt att det räckte så långt ändå, säger hon.

EM-silver i barr

Jonna Adlerteg har länge varit det främsta namnet inom svensk damgymnastik.  Hon debuterade som 17-åring vid OS i London 2012 där hon tävlade i mångkamp, men med åren är det barr som blivit hennes specialgren. Hon har två EM-silver i barr och nådde 2018 en VM-final som första svenska på 60 år och slutade på åttonde plats.

Gymnastik har Jonna Adlerteg hållit på med sedan hon var tre år och började i mammas barngymnastikgrupp.

− Jag tyckte det var kul från början och har väl haft fallenhet för det också. Jag tränade med min mamma tills jag var 14 år då jag flyttade till Eskilstuna och inledde en elitsatsning. Jag var väldigt tävlingsinriktad och ville alltid vara bäst: i gruppen, i föreningen, i Sverige och tänkte nog tidigt att jag skulle bli bäst i världen.

Stark och disciplinerad

Hög motivation och ett starkt eget driv har Jonna Adlerteg alltid haft, men för att nå toppen krävs också att man kan träna hårt, att man är stark och modig, förklarar hon. Och lika viktigt är att sköta sömn, mat och skola. Att vara disciplinerad och envis.

− För mig är det nästan jobbigare att skjuta upp saker än att göra det direkt.

Allt det här har hon nytta av i studierna till biomedicinsk analytiker. Det här är hennes tredje termin och efter att precis ha avslutat en anatomikurs är det nu fördjupning i fysiologi som gäller.

− Jag tror jag hittade yrket när vi var på Bosön och gjorde fystester. De som arbetar på labbet där är ju biomedicinska analytiker. Sedan har jag alltid varit intresserad av idrottsmedicin. Det är spännande att lära sig om hur människokroppen fungerar.

Har valt rätt yrke

Hon tycker att allt har varit väldigt intressant hittills och känner att yrkesvalet är rätt.

− Drömmen är att kunna jobba med idrottare, kanske forska – men jag vet verkligen inte alls ännu. Den enda kurs jag inte ser fram emot är nog omvårdnad, just den delen av yrket känns inte riktigt som min grej.

Under pandemin har studierna mest bedrivits på distans, något som gjorde det lättare för Jonna Adlerteg att kombinera pluggandet med uppemot 30 timmars träning i veckan. Men efter OS tog hon sig en rejäl funderare på framtiden och bestämde till slut att avstå från VM som även det går i Tokyo i höst.

− Jag kände att det inte skulle bli så bra förutsättningar till förberedelse på plats på grund av pandemin. Jag var väldigt nöjd med OS och behövde en paus. När jag väl tog beslutet var det bara skönt.

Håller öppet om framtiden

Nu blir det lättare att få ihop vardagen och satsa fullt ut på studierna där allt fler föreläsningar sker på plats. Hur det blir med gymnastiken i framtiden vet hon inte än. Som 26-åring är hon ganska ”gammal”, men vill inte utesluta att hon kanske har mer att ge.

− Jag har inte bestämt mig, jag har aldrig varit ledig mer än två veckor i hela mitt liv. Jag måste testa och se om jag saknar det och jag är fortfarande involverad i träning i klubben.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida