Företagssköterskor ska utbildas på universitet

En professur i företagshälsovård och utbildningar som bedrivs på universitet och högskolor. Det föreslås i utredningen om framtidens företagshälsovårdsutbildning som i dag lämnades till regeringen.

I dag överlämnade kommittén Framtidens FHV-utbildning sitt betänkande till regeringen. Där föreslås en professur för företagshälsovård och att de långa utbildningarna senast 2015 ska bedrivas av universitet och högskolor. En extra utbildningssatsning på företagshälsovårdens utveckling föreslås också.

Ordföranden för Riksföreningen för företagssköterskor, Annika Claesson, är positiv till utbildningssatsningen.

– Det är bra att vår utbildning finns på universitet och högskolor. På så sätt likställs den med andra specialistutbildningar. När ansvaret för utbildningen låg på Arbetslivsinstitutet sågs företagshälsovården inte som ett eget kunskapsområde. Om det här förslaget går igenom får vi som vi ville, säger hon.

Nu hoppas Annika Claesson att utbildningen till företagssköterska även i fortsättningen kommer att omfatta 60 högskolepoäng och att forskningen på området kommer att öka.

Får upp statusen för arbetet

Detsamma hoppas Lars Hjalmarson, verkställande direktör för Föreningen svensk företagshälsovård. Även han är positiv till kommitténs förslag.

– Det är jättebra att det blir en professur och det är bra att utbildningen bedrivs i ordinarie utbildningssystem. Det här kommer att få upp statusen för vårt arbete, säger han.

Kommittén, som leds av Riksförsäkringsverkets förra generaldirektör Anna Hedborg, har sedan Arbetslivsinstitutet lades ned lagt ut utbildningarna på olika högskolor. En utbildning till företagssköterska pågår på Karolinska institutet i Huddinge. I januari startas en utbildning i Lund och i mars startar en i Örebro.

Satsar 3,4 miljarder

Regeringen vill att företagshälsovården ska få en större roll i sjukskrivningsprocessen och har satsat 3,4 miljarder på en utökad företagshälsovård. Tanken är att företagshälsovården ska få en stor roll i sjukskrivningsprocessen. ”Den arbetande befolkningens primärvård”, har det sagts.

– Det kommer att behövas mycket mer personal inom företagshälsovården. I vår bransch är medelåldern hög och pensionsavgångarna kommer att vara stora de närmaste åren, säger Annika Claesson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida