Skaraborgs sjukhus

Sjuksköterskor lämnar kirurgen

Sjuksköterskor lämnar kirurgen
Hos de sjuksköterskor som är kvar på kirurgen finns en oro för hur de ska klara verksamheten. Bild: Mostphotos

Runt hälften av de fast anställda sjuksköterskorna på kirurgen vid Skaraborgs sjukhus har sagt upp sig. Skälet är att de får högre lön av andra arbetsgivare - och hos samma.

Under de kommande månaderna fram till maj slutar tio sjuksköterskor på Skaraborgs sjukhus kirurgiska avdelning i Skövde, enligt Vårdförbundet. Avdelningen förlorar då ungefär hälften av de fast anställda sjuksköterskorna, skriver Skaraborgs läns tidning.

– Det är av olika anledningar de slutar: löner, arbetstider och den tunga arbetsmiljön. Lönerna inom kommunal verksamhet är ofta både 3 000 och 5 000 högre för sjuksköterskor, säger Viveka Karlberg, Vårdförbundets förtroendevalda till tidningen.

Går till annan avdelning

Två sjuksköterskor slutar för att börja på ortopeden på samma sjukhus, där de får ett lönetillägg.

– Kirurgen dräneras på sjuksköterskor genom att man lockar med lönetillägg för att rädda en annan avdelning, säger hon.

De som blir kvar på den kirurgiska avdelningen är nu oroliga för hur de ska klara verksamheten, som också innefattar cancerpatienterna.

– Det blir jättetungt för ordinarie personal. Vi tappar otroligt mycket kunskap som vi aldrig kan ta igen, säger Viveka Karlberg till Skaraborgs läns tidning.

Färre vårdplatser

Enligt Vårdförbundet ska vårdplatserna minskas till 16 under sommaren, jämfört med att det nu är 36 på vardagar. Tidigare somrar har neddragningarna inte varit lika stora.

Igår fattade Västra Götalandsregionens personalutskott beslut om inriktningen för regionen som arbetsgivarvarumärke. I ett pressmeddelande framkommer att målet är att ha offentlig sektors mest nöjda medarbetare.

– Vi vet att vi inte är där ännu, utan det handlar om ett långsiktigt och tålmodigt arbete. Syftet är att öka förutsättningarna för att kunna behålla och rekrytera medarbetare, säger utskottets ordförande Gunilla Levén (M).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida