bakterieutbrott

Utreder utbrott av campylobacter

Utreder utbrott av campylobacter
Eftersom utbrottet kopplas till kyckling manar Folkhälsomyndigheten till god hygien vid hanteringen av rå kyckling. Arkivbild: Getty images.

Under november har Folkhälsomyndigheten fått rapporter om att ovanligt många smittats av campylobacter. Nu ska man försöka spåra smittkällan.

Ökningen av antalet fall bland människor sammanfaller med rapporter om ovanligt hög förekomst av campylobacter i kycklingflockar. Det har också rapporterats flera fall som kopplas till arbete med kycklingar.

Det är ännu inte känt om det finns någon koppling mellan de olika händelserna, men den samlade analysen talar för att kyckling kan vara orsaken till ökningen, enligt Folkhälsomyndigheten som utreder utbrottet tillsammans med andra berörda myndigheter.

Folkhälsomyndigheten uppmanar också till särskild uppmärksamhet på god hygien vid hantering av rå kyckling för att minska risken att bli smittad. Tidigare utbrott av infektioner med campylobacter har kopplats just till kyckling.

Campylobacter

  • Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djurslag.
  • Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
  • Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.
  • De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida