Åldrande

Åldrande

När horisonten flyttar sig. Att bli gammal i en ny tid. Bodil Jönsson. Brombergs 2011, www.brombergs.se, ISBN 978-91-7337-311-1??

3 augusti 2011

Behöver vi lära oss att bli gamla och att förbereda vårt ”after work”? Människor har väl alltid klarat av att åldras? Ja, men inte just nu, med 2000-talets förutsättningar, påpekar Bodil Jönsson. Vi är ovanligt många som ska bli gamla, vi kommer att leva längre än man gjorde tidigare och som grupp är vi friskare, rikare och har bättre villkor tekniskt och medicinskt än tidigare generationer. Tack vare internet är det lätt att hålla sig uppdaterad och hålla kontakt med andra även efter pensioneringen.

I god Bodil Jönsson-anda granskar den här boken gamla sanningar och väcker nya tankar. Varför forskas det så lite om äldres inlärningsförmågor? Eller om det friska åldrandet? Hur kan en framtida arbetsmarknad för de äldre som vill fortsätta jobba se ut? Många äldre för­söker i onödan anpassa sig till att vara som gamla förväntas vara — även om de inte alls känner sig så.

Författaren vill få i gång en idédiskussion kring åldrandet och välkomnar alla att delta på hennes blogg: www.bodiljonsson.se/blog.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida