covid-19

Allt fler smittade på äldreboenden

Allt fler smittade på äldreboenden
Sjuksköterskan Malin Jystrand och ST-läkaren Felix Kronholm gör sig redo för provtagning för covid-19 på ett boende i Malmö. Med sig har de provtagnings- och skyddsutrustning. Foto: Region Skåne

Det kommer allt fler uppgifter om smittspridning på landets äldreboenden. I Stockholm finns coronaviruset på vart tredje vård- och omsorgsboende. I Skåne rullar nu nio bilar med provtagningsteam som åker runt och tar prover.

Från och med i dag gäller besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av covid-19. Regeringen tog beslutet i går, och många kommuner har redan tidigare infört besöksförbud. Men frågan är om smittan redan har tagit sig in i äldreomsorgen.

– Vi får signaler från ganska många äldreboenden om att man börjar se fall där, sade statsepidemilog Anders Tegnell på dagens presskonferens.

Stockholms stad bekräftade för SVT sent på onsdagseftermiddagen att det finns smitta på 29 vård- och omsorgsboenden. Det är vart tredje boende i staden.

På liv och död

En av de kommuner där man ser en omfattande spridning av coronaviruset är Katrineholms kommun. I en video på kommunens hemsida säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) att läget nu är på liv och död.

– Vi går nu in i ett nytt skede. Från att ha haft smittan på några få ställen inom äldreomsorgen så ser vi nu en omfattande spridning. Vi har både de som vårdas inom äldreomsorgen och de som vårdas på sjukhus och i intensivvård. Några har avlidit.

Göran Dahlström vädjar om att kommunen behöver hjälp. Många anställda är sjukskrivna och det fattas personal. Och det saknas skyddsutrustning.

Läs också: Brist på personal och material är hennes största oro

Stor spridning

Boden, Flen, Falkenberg, Karlskrona, Mölndal, Kristianstad, Norrtälje, Nacka, Gnosjö, Piteå, Gävle, Sala, Upplands Väsby, Västerås, Kramfors, Salem, Borlänge, Stockholm, Älvkarleby är också kommuner där lokala medier har rapporterat att det finns smittade på äldreboenden.

Ett stort problem för många kommuner är att de inte snabbt kan testa misstänkta fall av covid-19 vilket gör att smittan hinner spridas innan den kan konstateras och personen isoleras.

Mobila team testar

I Skåne satsar man på att låta bilar med provtagningsteam åka runt till boenden för äldre och funktionsnedsatta för att ta prover på personer som misstänks ha covid-19.

I de nio bilarna sitter vårdpersonal från sjukvården utrustade med provtagnings- och skyddsutrustning. Avsikten är att de boende inte ska behöva ta sig till vården för provtagning och om någon visar sig vara smittad kan personen snabbt isoleras, uppger Marie Olsson, verksamhetschef för mobila teamen, i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida