Bäst på arbetsmiljö tack vare
tydlig chef

Bäst på arbetsmiljö tack vare<br>tydlig chef
Livliga diskussioner och stort engagemang utmärker Thulegården. Afsaneh Aliagha och undersköterskan Kerstin Udd tog emot årets arbetsmiljöpris. Foto: Ulf Wallin

Två år i rad har demensboendet i Sundsvall fått kommunens arbetsmiljöpris. Afsaneh Aliagha nominerade för att hon direkt kände ”här vill jag jobba” när hon kom dit.

Personalen på Thulegården i Sundsvall är en grupp med otroligt starka viljor.

—?Vi ber inte om ursäkt för oss själva. Vi är stolta över det vi gör och det beror till stor del på chefen. Hon är rak och tydlig och om det uppstår en konflikt tar hon tag i den på en gång.

Det säger Afsaneh Aliagha som är sjuksköterska på demensboendet. Dit kom hon i mars 2009 efter att ha blivit övertalig och varslad på ett annat kommunalt boende. ”Jag har aldrig varit gladare över ett varsel”, säger hon i dag.

Afsaneh Aliagha har nominerat Thulegården till bästa arbetsplats i Sundsvall. Kommunen höll med om att demensboendet är något alldeles extra — och gav det sitt arbetsmiljöpris både 2010 och 2011. ”Ett enastående ledarskap som skapar trygghet och bra atmosfär”, löd motiveringen. ”En bra arbetsmiljö kännetecknas av att man som arbetstagare inte åker till jobbet med en klump i magen och att man känner längtan till jobbet”, sa Afsaneh när priset delades ut.

Hon tackade sina medarbetare, alla 18 undersköterskor. Tillsammans bildar de en arbetsgrupp som med stort driv tar sig an boende, anhöriga — och varandra. Men mest tackade hon chefen, Ann-Kristin Fors, som får alla att känna sig värdefulla.?

— Jag var här första gången på ett studiebesök och blev redan då imponerad av hennes engagemang. När jag sedan började här kände jag direkt: ”Vilket ställe.” Jag tror det berodde på att chefen genast gjorde tydligt vilken värdegrund som gäller, säger Afsaneh Aliagha.

Alla medarbetare har fått klart för sig att bemötandet är a och o. När en anhörig kommer på besök ska det till exempel vara självklart att någon ur personalgruppen direkt kommer henne eller honom till mötes. Det görs utan diskussion om vems tur det är.

På Thulegården är det människan och inte sjukdomen som är i centrum. När Afsaneh, som tidigare var sjuksköterska på Sundsvalls sjukhus, kom till kommunens äldreomsorg kunde hon först tycka att det hände för lite. Nu uppskattar hon möjligheten att lära känna och uppleva närheten till de boende.

Med tydlig och rak kommunikation har chefen skapat tillit. Afsaneh har varit på arbetsplatser där det har blivit diskussioner kring att hon, som ensam sjuksköterska, inte har deltagit i omvårdnaden på samma villkor som andra. På Thulegården har chefen gjort klart för alla vilka roller var och en har.

De kan prata om allt, säger Afsaneh Aliagha också. I stoltheten över det jobb de gör finns insikten att de inte saknar fel och brister och att det alltid finns sådant de kan bli bättre på.

— Vi är bra tillsammans. Det hade vi inte varit utan en rak och tydlig chef med ett stort engagemang.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida