Kostråd och nya arbetssätt ska minska undernäring hos äldre

Kostråd och nya arbetssätt ska minska undernäring hos äldre
Fler mellanmål och energität mat är viktigt för att äldre inte ska bli undernärda. Arkivbild: Colourbox

Under våren har vikt, längd och matproblem kartlagts hos de äldre i Staffanstorps kommun. Kostråd till de gamla och nya arbetssätt inom vården ska minska problem med undernäring.

– I en undersökning som vi gjorde för några år sedan såg vi att 30 procent av de äldre på särskilda boenden var undernärda, berättar Gertrud Cato som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Staffanstorps kommun, för tidningen Vetenskap & hälsa.

Tidiga åtgärder

Under våren har en kartläggning gjorts gemensamt av vårdcentralen i Staffanstorp, Skånes universitetssjukhus och kommunen, som ju ansvarar för vården i hemmen och på särskilda boenden. Målet är att tidigt kunna hitta dem som är i riskzonen för undernäring och kunna sätta in åtgärder.

Vikt och längd hos de gamla har noterats tillsammans med olika problem i samband med ätandet: dålig aptit, tuggsvårigheter och annat. De som behöver kostråd har fått det av en sjuksköterska eller en dietist.

Utbildning av personal

– Vi har också utbildat all personal inom äldrevården i Staffanstorp om hur man kan laga god och näringsrik mat, berättar Elisabet Johansson som är dietist vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Lång nattfasta är heller inte bra för gamla som ligger i riskzonen för undernäring. Därför ska man också se över personalens schemaläggning så att de gamla kan få mat både senare på kvällen och tidigare på morgonen utifrån individuella önskemål.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida