Äldreomsorg

Lugnt på äldreboende när besökarna släpptes in

Lugnt på äldreboende när besökarna släpptes in
Fina dagar har anhöriga och de boende valt att ta promenader. Rullstol finns att långa på boendet. Bild: genrebild Colourbox

Sjuksköterskorna på äldreboendet i Upplands Väsby var oroliga för en anstormning av anhöriga första veckan när besöksförbudet släpptes. Men så blev det inte.

Efter ett halvår utan besökare har nu äldreboendena åter öppnats sedan en vecka. På Attendo Fresta södra allés särskilda boende var det med blandade känslor dörrarna slogs upp.

– Det är väldigt skönt, för de som bor här har saknat sina anhöriga otroligt mycket Vi har haft plexiglas utomhus som de kunnat sitta på varsin sida om, men det blir inte på samma sätt, säger Simone Steffen, verksamhetschef på det särskilda boendet.

– Samtidigt finns oron för att få in smittan, för pandemin fortgår.

De boende drabbades av covid-19 i våras och vill absolut inte dit igen. Bland de tre sjuksköterskorna som arbetar kliniskt fanns en rädsla för att det uppdämda behovet skulle leda till att många tänkte komma direkt och hälsa på.

Simone Steffen, verksamhetschef. Foto: Privat

Men efter en vecka kan de konstatera att det har kommit lagom många besökare.

– Det har varit ganska lugnt. De anhöriga har ringt innan, vi har kunnat planera så att besökarna kommit vid olika tider istället för samtidigt. De är väldigt mycket med på tåget, för de vill ju skydda sina äldre också, säger Simone Steffen, som själv är sjuksköterska i botten.

De flesta bär munskydd

De har satt upp tydliga riktlinjer och rekommendationer för besöken. Förutom att de gärna ser att besöken planeras, finns all skyddsutrustning att låna, och handsprit. De flesta besökarna första veckan har valt att bära munskydd.

– Jag vill skydda de som bor här med alla medel. Det märks att anhöriga också är noggranna. Vi har ett bra samarbete. Flera har tagit ut sina nära på promenader de dagar vädret varit fint, det uppskattar de boende. Vi lånar ut rullstol.

Det finns också en trädgård att sitta i – där de kunnat träffas det senaste månaderna bakom plexiglas. Simone Steffen berättar att de har försökt hålla humöret uppe med aktiviteter och utflykter under isoleringen. Kyrkan har hållt stängt för andra besökare när de kommit exempelvis.

Besök i egna lägenheten

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer som ger äldreboendena stöd för att säkrare kunna öppna för besök under pandemin. De beskriver just besöksrutiner för att trängsel och smittspridning ska bli så liten som möjligt. Det kan vara just att komma överens om tider, eller möta upp vid dörren och underlätta för besök i den äldres lägenhet.

Dessutom finns informationsblad och en affisch från myndigheten med information om vad besökaren bör tänka på.

I vissa delar av landet ökar smittan. I Dalarna har antalet konstaterade fall av covid-19 på kort tid fördubblats. Därför rekommenderar Region Dalarna och Smittskydd Dalarna länets särskilda boenden att tills vidare fortsätta som tidigare med besöksförbud. Dalarna kommer ompröva rekommendationen varje vecka.

Men det beslutet har blivit omdebatterat. Falu kommun till exempel menar att det strider mot grundlagen, skriver Dalarnas tidningar. Endast om coronaviruset får fäste på ett äldreboende kan förbud gälla, då enligt smittskyddslagen. Men hälso- och sjukvårdschefen och den medicinskt ansvarig sjuksköterskan avråder från besök.

Läs mer: Även Dalarna släpper besöksstopp på äldreboenden

I Stockholm ges verksamhetschefer för äldreboenden mandat att vid konstaterad smitta av covid-19 på boendet, där det blir risk för smittspridning, tillfälligt begränsa besök och vänta in rekommendationer från Smittskydd Stockholm.

– Ett generellt besöksstopp är inte längre ett alternativ. Samtidigt måste enskilda boenden kunna begränsa besök vid utbrott av smitta, säger Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Även i Umeå är smittoläget förhöjt. Från 1 oktober ska personalen inom vård och omsorgsboendena bära munskydd. Även besökare rekommenderas bära munskydd. Rekommendationen är begränsad till Umeå kommun, med omkring 1 200 anställda och gäller oktober månad ut.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida