Sjuksköterskor erbjuds deltid med full lön

Sjuksköterskor erbjuds deltid med full lön
Karlskoga kommun erbjuder heltidslön för deltidare, i ett försöka att locka sjuksköterskor till kvällspass inom äldreomsorgen.

Jobba 75 procent men få betalt för en heltidstjänst. Så ska Karlskoga kommun fylla kvällspassen i äldreomsorgen.

Sedan flera år tillbaka har de sjuksköterskor som jobbar med hemsjukvård och på vårdboenden i Karlskoga kommun haft arbetstiden 7-16 vardagar och helger. En annan grupp sjuksköterskor har sedan tagit hand om kvällar och nätter. Men de tjänsterna har inte varit så attraktiva.

– Jag ska ha elva kväll- och nattjänster, men i dag är bara fem besatta. Resten sköts med pooltjänster och timvikarier. I olika omgångar har vi sökt personal, men utan större framgång. Jag och en kollega tänkte att vi måste göra något drastiskt, säger Birgit Wennberg, enhetschef för sjuksköterskor i kommunen.

Ska jobba 40 procent kvällar

Lösningen blev att erbjuda tjänster med fördelaktiga villkor; arbeta 75 procent men få full lön. Kravet är att arbetstiden ska bestå av minst 40 procent kvällar, vilket motsvarar 22 pass på tio veckor. Resterande 35 procent förläggs i personalpoolen och det är upp till den enskilde hur den ska förläggas; dag, kväll eller natt.

Birgit Wennberg tycker själv det är ett förmånligt erbjudande, och hoppas att många visar intresse. Även anställda är välkomna att söka. Sammanlagt behövs det sex kvällstjänster.

 – Vi börjar med att annonsera ut fyra så får vi se hur det går. De som i dag jobbar både kväll och natt har alltså förtur på två av dessa, men de flesta av dem är inte intresserade av att jobba kvällar. Nästa steg är rena nattjänster, som de då också får förtur till, säger hon.

Vårdförbundet ger tummen upp

Marianne Hiller, förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet, tycker lösningen är ”en spännande variant”.

– Vi är positiva till den här typen av avtal som ger förmånliga arbetsvillkor med kollektivavtal i grunden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida