Socialdemokraterna i Stockholm vill ge gratis vård till äldre

Socialdemokraterna i Stockholm vill ge gratis vård till äldre
Socialdemokraterna i Stockholm vill satsa på sjukhus och vårdcentraler specialiserade på åldrandets sjukdomar. Arkivbild: Colourbox

Det är valår och Socialdemokraterna i Stockholm lovar avgiftsfri sjukvård för alla över 85 år.

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting presenterar i dag fyra vallöften: Förutom avgiftsfri vård för alla över 85 år vill de införa äldrevårdscentraler och äldresjukhus, ge alla äldre en personlig läkare, och stärka sjukvården med 400 miljoner kronor.

Påfrestande akutinläggningar

Äldre över 85 år är storkonsumenter av vård och täta transporter till akutmottagningar är påfrestande för de sköra äldre. Det är också en dyr vårdform. Kostnader som Socialdemokraterna hoppas ska kunna minskas genom att inrätta sjukhus och vårdcentraler specialiserade på åldrandets sjukdomar.

– Vi prioriterar satsningar på vården kring de mest sjuka äldre framför skattesänkningar och privatiseringar. Det är den viktiga skiljelinjen inför valet i höst, säger Helene Hellmark Knutsson, finanslandstingsråd i opposition.

Med de 400 miljoner kronorna vill Socialdemokraterna minska personalbristen i vården. Läkare och sjuksköterskor med specialistkompetens saknas och med den summan hoppas de att stängda vårdplatser ska kunna öppnas och att kötiderna på akutmottagningarna ska minskas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida